Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: VELVET CRUSH – Teenage Symphonies to God

VELVET CRUSH

Teenage Symphonies to God

Creation/Sony 130

»Pop« är ett ord vars betydelse blivit alltmer diffus genom åren. Det var länge sedan man kunde utgå från Beatles och två gitarrer, bas och trummor. Pop spänner över de mest skilda stilar, men det finns alltid en riktig beskrivning, nämligen hög hitfaktor. En bra poplåt ska sitta efter första lyssningen. Avsaknad av hitfaktor betyder inte att en låt är dålig. Men inte är det pop.

Om vi utgår från gitarrerna, basen och trummorna går nästa skiljelinje mellan engelsk och amerikansk pop. Den amerikanska varianten är sorgligt underskattad i dag.

I England kan det räcka med en hyfsad debutsingel. De amerikanska grupperna tvingas ofta kämpa i skymundan på småklubbar innan det händer någonting. När de väl når fram äger de en helt annan rutin och skicklighet, för att inte tala om alla låtar de hunnit samla på sig.

De amerikanska grupperna behöver inte göra sig märkvärdiga; de går bara ut och spelar sin pop. De behöver inte skryta eller göra provocerande uttalanden. De vet vad de kan.

Efter ett par lovande försök har även amerikanska Velvet Crush tagit sig till den yppersta eliten. Här finns stick och refränger som ringer i huvudet. På »Teenage Symphonies to God« påminner de en del om Storbritanniens kanske bästa (och minst »brittiska«) popband, Teenage Fanclub.

Mer beskrivning behövs inte. De kommer heller inte att hamna på framsidan av NME. Se det som ett ytterligare kvalitetsbevis.

Hans Olofsson

Filed under: Album #08, Betyg 08, Hans Olofsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: