Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: URBAN SPECIES – Listen

URBAN SPECIES

Listen

Talkin’ Loud/PolyGram 518 648

Urban Species är en välklädd, välartikulerad trio från Tottenham i norra London, som efter starka singlar som »Listen« och »Spiritual Love« nu albumdebuterar.

Urban Species tillhör andra generationen Talkin’ Loud-band och de fortsätter, på den väg bolagets artister stakade ut i början av nittiotalet, att experimentera fram ett brittiskt rapsound. Men Urban Species stannar inte vid den jazz-funk-hip hop-fusion som förknippas med etiketten, de blandar också in dubreggae, latin jazz, folkrock och soul.

Urban Species framhåller att uppväxten i mångkulturella Tottenham avspeglar sig i deras blandmusik samt att de som unga hängde lika mycket på raves, som soundsystems och hip hop-klubbar. De vägrar döpa sin musik efter någon vedertagen genre. Resultatet är ett meditativt, rätt långsamt, laid back album med lika mycket samplat som live-inspelat.

Både Urban Species och Credit To The Nation rör sig bort från den tidigare amerikaniseringen inom engelsk och europeisk hip hop genom att förmedla egna erfarenheter. Den lågmälda musiken och titeln på albumet lockar till att verkligen lyssna på texterna. Men där Credit To The Nation argt ser sig omkring, går Urban Species gärna in i sig själva för att reflektera.

Texterna är så långt ifrån våld och sexism man kan komma. De uppmanar till broderskap, till att använda sin intelligens, till enighet, historisk medvetenhet, att lyssna till sitt hjärta och att söka harmoni. Alternativ rap och förvisso angelägna ämnen men särskilt revolutionsbenägen blir man inte av »Listen«.

Ofta balanserar texterna på gränsen till att bli flummiga och moraliserande.

I »Listen« gästar ingen mindre än M.C. Solaar. Hans bildspråk är tydligare och det är först när han riktat kritik mot något bestämt, Le Pen, som Urban Species kritiserar Hussein, fascister och annat utöver »systemet«, och ospecificerade otrevliga personer.

»Spiritual Love«, har en underbar flerbottnad kärlekstext som punkteras av ett par rader med rekommendation till killar om giftermål och livslångt äktenskap.

Annars är »Listen« en nödvändig investering om man är det minsta intresserad av rappens varierade uttryck 1994.

Maria Lindén

Filed under: Album #08, Betyg 07, Maria Lindén, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: