Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: SONIC YOUTH – Experimental Jet Set, Trash and No Star

SONIC YOUTH

Experimental Jet Set, Trash and No Star

Geffen/MCA 24632

Rockmusik handlar mycket om att följa John. Det mesta bygger på ett intrikat, men likväl logiskt mönster, där det gäller att följa spelreglerna, från ny trend till sliten klyscha, från replokal till hitlistor.

Men det finns också en liten klick artister som vägrar att vara med i leken; som håller sig på sin egen kant i sandlådan.

New York-bandet Sonic Youth tillhör tveklöst kategorin kärringar-mot-strömmen, vars spretiga och medvetet anti-professionella uttrycksformer har tagit bandet långt från normala konventioner och traditioner.

Så sent som på förra albumet »Dirty« kändes deras kompromisslöshet både spännande och utmanande, helt enkelt därför att det existerade ett tydligt musikaliskt uttryck i det synbara kaoset. Och det fanns en nyfikenhet som smittade av sig.

Nu tycks gruppen vara helt utan riktning. Nya Butch Vig-producerade »Experimental Jet Set, Trash and No Star« är en sorgligt ofärdig och oorganiserad samling »melodier« som inte leder någonstans alls. I höjd med sjätte låten »Self-Obsessed and Sexxee« övergår ens inledande tveksamhet i ren irritation, och framme vid den sobrilsövande »Doctor’s Orders« kommer migränen krypande.

Med undantag av Stooges-sysslingen »In the Mind of the Bourgeois Reader« framstår den här påfallande tillbakalutade och dröniga skivan närmast som något ur kejsarens nya kollektion, där den uppenbara konstnärliga attityden är tom och innehållslös.

Bakom alla poser och gester finns ingenting av värde. Inte ens ett enda litet ynka brott mot konventionerna.

Micke Widell

Filed under: Album #08, Betyg 02, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: