Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: SEASHELLS – Looking After Your Flowers

SEASHELLS

Looking After Your Flowers

Marsh-Marigold 6

I skuggan av det som i dag kallas indiepop, finns det en generation band som spelar pop så mör att den genomsnittlige musiklyssnaren avspisar dem på stört med orden »de låter så snälla att man vill slå dem«.

Det finns uppskattningsvis fyrtio svenska band i denna genre, mespop, där stockholmska Happydeadmen länge varit suveräner. De musikaliska förebilderna för detta släkte är band som Smiths, Go-Betweens, Beach Boys, Byrds och — självklart — en hel del oförtjänta obskyriteter som Hepburns och Fantastic Something.

Det finns inte någon stor marknad för denna form av pop, men fansen är fantastiskt hängivna. De flesta finns naturligtvis i Japan, men försäljningen i Frankrike och Tyskland är också noterbar.

Seashells, från Umeå, hinner på sin »Looking After Your Flowers« göra åtta låtar till ett slags »en popnörds försvarstal« på knappa tjugo minuter. Referenserna blir många, roligt att notera att Seashells lyssnat in sig på Left Banke — och kanske — Hepburns sedan första singeln.

»Sunday Morning Breakfast« har romantisk bossa nova-grund, avslutande »Vaudeville & Variety« är en flyktig orgie på Beach Boys »Good Vibrations«, men i övrigt går materialet i mer klassiskt sprattlande tempo.

»Looking After Your Flowers« är en skiva som rockar intellektet och hjärtat. Att den bara kommer att sälja ett par hundra exemplar i Sverige, bekymrar säkert inte Seashells. De lyckliga innehavarna av »Looking After Your Flowers« kommer nämligen att vårda den som en riktigt god vän.

Marcus Törncrantz

Filed under: Album #08, Betyg 06, Marcus Törncrantz, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: