Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: PSYCHOTIC YOUTH – Pop

PSYCHOTIC YOUTH

Pop

Nonstop/Border 3322

Ville man skulle man med lätthet kunna avfärda medlemmarna i Psychotic Youth som en bunt hopplösa losers. De har ju harvat runt med sin soliga punkpop i närmare tio år nu, men sitter fortfarande fast i leran mellan Argusscenen och teaterladan i Hultsfred.

Jag måste emellertid erkänna att jag hyser vissa sympatier för de här norrlandsbördiga göteborgarna. Någonstans är det djupt tilltalande att de vägrar ge upp, att de fortsätter jaga den perfekta popsången som hundkapplöpningsjyckar jagar sin omöjliga hare.

Givetvis misslyckas de den här gången också. Kvartetten äger inte, trots sin övertygelse om motsatsen, talang nog för att skriva några perfekta popsånger. Men precis som nästan samtliga föregångare är åttaspårs-CD:n »Pop« ändå… ja, hygglig liksom, om än förfärligt ojämn.

Den inleds med två covers, en på Anekas gamla Tracks-etta »Japanese Boy«, och en på Jackie DeShannons »When You Walk in the Room«, som bland andra Searchers haft en hit med. Två skojiga val, och Aneka trivs faktiskt fint på Psychotics repiga rullbräda. Stackars Jackie, däremot, blir bara åksjuk i det höga tempot.

Samma slags labilitet präglar den bunt originallåtar som sedan följer. En solskensexplosion som »Summer Is On« lyckas nästan bekräfta intrycket att det bara är klädsmaken som skiljer Psychotic Youth och Brainpool åt, men veka uppföljaren »Can’t Do That« klargör snabbt att olikheterna är betydligt större än så. Och precis när »Mercy« fått mig att börja tänka på Sonic Surf City kommer »Tell Me Why« dragande med en massa taskiga seventh wave-associationer.

Det är ungefär som vanligt alltså, och responsen lär bli densamma som vanligt den också. Det vill säga hejdlös. Men bara i teaterladan…

Per Bjurman

Filed under: Album #08, Betyg 05, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: