Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: NAS – Illmatic

NAS

Illmatic

Columbia/Sony 57684

South Central är inte bara ett av USA:s mest utsatta ghettoområden. Det är numera också en komediserie på bästa sändningstid i amerikansk riks-TV. För övrigt just i samma kanal som Queen Latifah blivit komedistjärna som rapinslaget i tjejkollektivet »Living Single«.

Att dessutom Soul Train-soliga afrokrönikorna »Crooklyn« och »Inkwell« lyser med sitt eskapistiska ljus i biosalongerna bevisar bara att rapkulturen knappast kan bli mer omhuldad än den är just nu. Och knappast mer exploaterad heller.

Det är med det perspektivet Queens-födde Nas dissekerar och lyckas skildra vad en hel generation tycks känna. Som textförfattare är han djupt rotad i sin vardag, som Rakim och Main Source i sina glansdagar; utan att behöva mytologisera eller förenkla den. Aggressiviteten är kreativ och konstruktiv, cool och återhållsam.

»Illmatic« förenar de mest livgivande elementen från gangsterrapen och den jazzinfluerade skolan. Q-Tip från A Tribe Called Quest och Pete Rock är medproducenter, liksom DJ Premier från Gang Starr.

Queens är av tradition hemvist för den bästa funkbaserade hip hopen i New York, hittills skapad av bland andra Run DMC och Main Source. The Large Professor har också producerat »Halftime«, det spår som vid sidan av singeln »It Ain’t Hard to Tell« är plattans mest traditionella. Men också bästa.

Det krävs nog inte mindre än ett decennium av trender och gedigen kunskap om funkens alla element, för att utveckla ett sound som detta. Och Nas debut kunde inte ha kommit lägligare än i hallick- och marijuanarapens tradiga efterdyningar.

Cirkeln är sluten. »Illmatic« är ett av de tätaste, mest innehållsrika och fulländade rapalbum som någonsin gjorts.

Petra Lindmark

Filed under: Album #08, Betyg 09, Petra Lindmark, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: