Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: MALCOLM MCLAREN – Paris

MALCOLM MCLAREN

Paris

Disques Vogue/BMG 19139

Den legendariske McLaren är en gubbsjuk farbror som inte längre lyckas maskera sina Roman Polanski-intentioner bakom en stilsäker designeryta.

Hans konceptalbum om Paris är en hyllning till den stad som svartklädda fjortonåringar drömde om efter skolan på Stockholms kaféer i början av åttiotalet. Där rökte de Gitanes, drack Perrier och diskuterade Satie och Sartre. De förstod Miles Davis och såg om »Round Midnight« med Dexter Gordon så fort de fick chansen. De läste Sagan och Boris Vian och växte till slut upp till Michael Furugärdar och skriver små romaner som de döper till »Den ensamme älskaren« eller dylikt.

Men några av dessa ungdomar odlade intresset för fransk populärkultur, de vägrade acceptera att Frankrike började och slutade med Satie och ett paket filterlösa Gauloise. De gick vidare och upptäckte nationalskatter som Eric Rohmers novellfilmer, Jaques Demys fluffiga technicolour-drömmar, Godards »Une Femme est Une Femme«, Anouk Aimé, Catherine Sauvage, Francoise Dorleac, Emmanuel Béart, Miou-Miou, Michel Legrand och Francis Lai. Listan kan göras oändlig.

Men Malcolm McLaren har inte förstått någonting. Han nöjde sig med att lura Catherine Denevue och Francoise Hardy att låna sina röster och namn till skivan. Och Malcolm själv? Han reciterar pubertal lyrik om regnstänkta utekaféer, om jazz, om svarta kläder, om mer jazz och om ännu mer svarta kläder.

Ibland dreglar han över mystiska fransyskor i svarta spetsunderkläder och mumlar om Piaf och Satie. När han sjunger låter han för övrigt skrämmande lik grodan Kermit i »Mupparna på Broadway«.

»Paris« kommer att omfamnas av lättlurade reklamskoleelever, manliga fotomodeller och av identitetstörstade svartklädda fjortonåringar som definitivt borde veta bättre.

Andres Lokko

Filed under: Album #08, Andres Lokko, Betyg 01, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: