Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: GIRLSMEN – Let’s Go Telefishing

GIRLSMEN

Let’s Go Telefishing

Pile/Sony 1

Precis som sin syskongrupp Teddybears har Girlsmen tillmätts stora skopor stilsinne och talang, men de har lika svårt att omsätta kvaliteterna i en hyfsad CD. Båda grupperna kan vara sensationella live, men i studion avslöjar de sig som väl valhänta låtskrivare. Och Girlsmen har rent av ännu större problem att låta angelägna i text och musik än Teddybears.

Naturligtvis är det kul att ett svenskt band plankar 2 Tone i allmänhet och Specials i synnerhet, men om man till en början förleds att tro att »Man Go Mad« är rätt bra, ändrar man genast uppfattning när man återhör originalet, Specials »Ghost Town«.

En enstaka låt, rättare sagt refräng (»Hate You«), skulle kunnat vara väldigt vanebildande om den inte slarvats bort i den bleka mixen av producenten, Stakka Bo-partnern Jonas van der Burgh, som över huvud taget haft ett oförsvarligt slappt handslag med gruppen.

Jag tänkte skriva att Girlsmen kanske skulle breddat soundet och frångått mallen; att de skulle skaffat en producent som kunnat styra upp lite grand (och då menar jag inte Dennis Bovell). Men så visar det sig mot slutet av skivan att Girlsmen verkligen försökt variera sig, och då blir det tyvärr riktigt pinsamt — som den helt inkompetent arrangerade balladen »Alone«, och huvudlöst gitarrockiga »All Over the World«.

Så Girlsmen ska nog bli vid sin lott, trots allt. Ska-feelingen är imponerande äkta och toasterns talang av internationell klass. Men antingen analyserar de Jerry Dammers låtar och funderar över vad som gjorde dessa så unika, eller så slår de av på pretentionerna och blir ett lokalt Bad Manners.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album #08, Betyg 03, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: