Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: GALLIANO – The Plot Thickens

GALLIANO

The Plot Thickens

Talkin’ Loud/PolyGram

I samma takt som England förfaller av bakåtsträvande konservatism, arbetslöshet och rasism bara ökar öns antal multikulturella popgrupper och musikformer.

Den så kallade acid jazz-scenen har hela tiden genomsyrats av en slags tredelad filosofi; blandad musik (från början jazz, funk, soul, hip hop), mixade kulturer och blandade tidsepoker. Musikkollektivet Galliano är en god illustration av detta med medlemmar med rötter i Jamaica, på Irland, Skottland, Dominica, St Lucia, England, Indien, Ryssland, Afrika och Skottland.

Efter albumen »In Pursuit of the 13th Note« och »A Joyful Noise Unto the Creator«, är det så dags för det tredje albumet »The Plot Thickens«. Samtidigt som Galliano axlat manteln som det urtypiska acid jazz-bandet, med Duffer of St George-kläder, beads och löjliga bockskägg, får man inte glömma bort att de faktiskt haft hits som nått utanför Londons klubbvärld (»Prince of Peace«, »Little Ghetto Boy«, »Skunk Funk«).

Det nya Galliano-albumet avslöjar ett band i toppform. De kan konsten att överföra sitt tänjbara gung på vinyl. Från latinpercussion-inledningen med mässande rappoesi i »Was This the Time«, till den avslutande spröda Style Council-aktiga soulballaden »Little One«.

Det som definierar Galliano är Earl Zingers cockneyrap och utmärkta sångerskan Valerie Etienne, en dam som blir ett med Galliano-soundet på samma sätt som Carleen Anderssons röst var Young Disciples.

Precis som hos Urban Species och Mother Earth har folkrocktrenden satt sina spår hos Galliano (»Twyford Down«, »Cold Wind Blowing«.)

»The Plot Thickens« innehåller samma ingredienser som allt annat som ges ut på etiketter som Talkin’ Loud och Acid Jazz just nu. Skillnaden är att Galliano låter som om de har åtskilligt mycket roligare.

Maria Lindén

Filed under: Album #08, Betyg 08, Maria Lindén, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: