Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: THE DIVINE COMEDY – Promenade

THE DIVINE COMEDY

Promenade

Setanta/House Of Kicks 13

Detta må vara det obskyraste anglofilalbumet i år, men det är också det bästa.

Neil Hannon heter den unge mannen som gömmer sig bakom artistnamnet, och hans debutalbum lär ha låtit som Ride, medan uppföljaren »Liberation« härom året var ett stort steg framåt, in i Momus elegantare salonger.

Men tredje långspelaren »Promenade« har mer gemensamt med Londons skickligaste kreatör på scenen, Tot Taylor, och är om inte ett mästerverk så definitivt en mästares verk. Musikaliskt tar Divine Comedy nu ett skutt förbi gängse singer/songwriter-influenser (möjligen med undantag av Jacques Brel) och lutar sig i stället mot pseudoklassisk schlager- och easy listening-tradition, i lärd men lättsam ton. Ska man tidsbestämma det får det bli trettio- till sextiotal, genom ett sjuttiotalsspektrum från Stackridge till Queen. Flera instrumentala passager är dessutom starkt påverkade av Philip Glass och Michael Nyman.

Ljudbilden fylls ända ut i hörnen av flyhänt flygel, seriös stråksektion och Neil Hannons gigantiska röst, som utgår från David Bowies mest teatrala djup och kastar sig huvudstupa in i yvigaste music hall- och operett tradition.

Texterna är mycket intelligenta och snygga, men där Momus är en diskuterande intellektuell är Divine Comedy mest ute efter att snacka omkull brudar och kritiker med sina ytkunskaper. Det är i musiken och sången Hannon har sin stora styrka: han kan lägga ner månader av arbete på en enda komposition, och det hörs.

Kjell Häglund

Filed under: Album #08, Betyg 08, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: