Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: DIVERSE ARTISTER – Drum & Bass Selection 1

DIVERSE ARTISTER

Drum & Bass Selection 1

Breakdown/import 001

Jungle är anarki. Sällan har en genre varit så utskrattad och bespottad som den engelska hardcore-techno-scenen för några år sedan.

Här kommer hämnden. Och den får alla så kallade »intelligenta« och »progressiva« technoartister att skaka i grundvalarna. Bokstavligt talat.

Jungle är energi och ohämmad fantasi. Vem säger att en låt inte kan gå i tre olika hastigheter — samtidigt? Vem säger att ragga bara tillhör Jamaica och techno bara Tyskland?

Jungle är rå arbetarklassmusik och det är förmodligen därför det engelska klubbetablissemanget från första stund motarbetat scenen. Den har ingenting med glitter och glamour att göra. Den handlar bara om snabba, råa breakbeats, basgångar som får väggarna att rasa, blandat med »booyaka«-toastad ragga. Man släpper ingen jävel över bron. Musiken ska ge dig adrenalinruscher och den ska spelas högre än högt.

Perfekt grogrund, alltså, för en musikstil som bara handlar om barnslig machoattityd och gangstabeteende. Men det är där jungle skiljer sig från liknande genrer. Allt fler inser att DJ Hype, D’Cruze, Goldie och många andra jungleartister är Englands mest talangfulla dansproducenter just nu. Och att Suburban Base, Ram och Labello Blanco är skivetiketter med integritet och passion för vad de håller på med.

»Drum & Bass Selection 1« är utgiven på en gren av Suburban Base och samlar några av de bästa junglespåren från senare tid. Årets mest innovativa, häftiga album. Och definitivt det störigaste. Vrickat.

Christian Bartholdsson

Filed under: Album #08, Betyg 08, Christian Bartholdsson, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: