Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #8] Album: CREDIT TO THE NATION – Take Dis

CREDIT TO THE NATION

Take Dis

One Little Indian/PolyGram 828525

Matty Hanson, alias MC Fusion, frontfigur i Credit To The Nation, är en arg, ung engelsman. Han levererar bitsk rap mot sexism, rasism och fascism. Han kritiserar hip hop-kollegor som Snoop Doggy Dogg och Ice Cube för att vara sexister och homofober. Och han kritiserar världsfrånvänd tramsrap och den fixering vid att tjäna pengar som är vanlig inom skivbranschen.

Credit To The Nation är kanske mest kända för att ha samplat Nirvanas inledande gitarriff till »Smells Like Teen Spirit« på »Call It What You Want«, men förtjänar uppmärksamhet för mer än det. De har funnit vägen till ett brittiskt rapsound som är poppigt och piggt med en bergfast groove. Ragga, pop och hip hop blandas på »Take Dis« i ett ljudlandskap som påminner lite om Specials »More Specials«. Där är malplacerade, struttiga Music Hall-snuttar, fragment från sextiotalspop som »Puppet on a String«, blås, och så allvarliga, dova, varslande piano- och stråkpartier.

»Teenage Sensation« kan mycket väl bli en hit med sina pojkaktiga visslingar och en refräng som framförs i stämmor på västindisk engelska.

MC Fusion har anklagats för att göra musik för vita medelklassungar och för att distansera sig från svarta. Enligt honom själv har den vita rockpressen utnyttjat hans uttalanden mot gangsta och sexism till att, genom honom, kritisera svarta. Nu får han kämpa för att vinna tillbaka sin trovärdighet.

»Take Dis« är en smart, nonsensbefriad platta. Mer sånt; fler omutbara, klarögda iakttagare som Credit To The Nation.

Maria Lindén

Filed under: Album #08, Betyg 08, Maria Lindén, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: