Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: SHADZ OF LINGO – A View to a Kill

SHADZ OF LINGO

A View to a Kill

Limp/EMI 80919

Det här med sydstatsrap är inget New Yorks hip hop-gurus direkt omfamnar. Talanger bortom Washington Heights, South Bronx och East New York gör sig sällan besvär.

Det tog ett bra tag innan New Jersey kvalade in på hip hopkartan, och South Central respekteras med lätt överseende mest för att Dr Dres inflytande och Snoop Doggy Doggs framgångar helt enkelt inte går att bortse ifrån.

När New York hyllar något vet man att det är här för att stanna. Men man behöver bara lyssna på inledningen till »Different Stylez« för att förstå varför Shadz Of Lingo fått tummen upp. Den som lyckas väva in reggae och jazz i sin musik på ett nytt och stilfullt sätt får alltid respekt. Fugees (intervjuade i förra numret av POP) lyckades nästan, men folk missförstod deras attityd eftersom de ser ut som Arrested Development i Lenny Kravitz kläder med Digable Planets stylist.

Shadz Of Lingo härstammar från en liten Virginiahåla, men emigrerade till Atlanta och lierade sig med den djupt underskattade producenten Dallas Austin (TLC), som klokt nog har flyttat tillbaka sitt skivbolag till hemstaden efter en kort excess på Manhattan. Det slår gnistor om vartenda spår på »A View to a Kill«.

Reggae och modern jazz är åtminstone två kotor av ryggraden i musiken och attityden, men laidback är inte ordet. Shadz Of Lingo är en krigartrio av den gamla skolan.

Lingo och Kolorado lyckas manövrera sina »kick-shit-fuck-bitch«-rhymes totalt trovärdigt och med flavor från Flavor själv, KRS 1:s storstads aggressivitet och Dr Dres timing. Man kan föreställa sig de knytnävshyttande Black Sheep-fansen framför scenkanten.

Medproducenterna Diamond D och Erick Sermon borgar förstås för en sällsamt tung och solid produktion med old schoolinfluenser.

Petra Lindmark

Filed under: Album #07, Betyg 08, Petra Lindmark, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: