Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: SAINT ETIENNE – Tiger Bay

SAINT ETIENNE

Tiger Bay

Heavenly/Sony 8

Två sorters kritik har redan riktats mot Saint Etiennes tredje album. Den ena går ut på att den brittiska trion, med sångerskan Sarah Cracknell i spetsen, skulle vara för smart för sitt eget bästa.

I The Sunday Telegraph avslutades till exempel en negativ recension med orden: »Kanske är detta ett medvetet tråkigt album designat som en ironisk kommentar av tråkiga skivor.«

Andra hävdar att Bob Stanley och Pete Wiggs helt enkelt inte har skrivit några bra popsånger den här gången.

Förmodligen är det dessa kritiker, mer än några andra, som är för smarta för sitt eget bästa. »Tiger Bay« innehåller nämligen, liksom föregångarna, en rad alldeles förtjusande popsånger; på samma gång traditionella och moderna. Vissa av dem är drömskt luftiga — helt befriade från rytmer. Andra är unika möten mellan house/ techno och sextiotalets snällaste popestetik.

Vid ett par tillfällen skymtar en jamaikansk reggaeproducent (i själva verket är det dubtechnoduon Original Rockers som varit framme) och några brittiska folkmusiker. Alla låter sig med glädje smältas in i ljudbilden.

Och texterna? Är de för smarta?

Nej, det är de inte. För när Sarah Cracknell smeksamt förmedlar rader som »her mind was like a motorway« och »I run around the streets to find you« blir med ens all kitschvarning och trovärdighetsanalys meningslös. Huruvida Saint Etiennes texter är »ärliga« eller »äkta« är fullständigt ointressant. De är fina — därför är de också betydelsefulla.

Så ignorera klagolåten. »Tiger Bay« är ett förtjusande — och förtjusande smart — popalbum som kommer att lysa långt efter att världens surpuppor har slocknat.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #07, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: