Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: SIMON FISHER TURNER – Blue

SIMON FISHER TURNER

Blue

Mute/Sonet 49

I början av mars visade svensk TV en dokumentär om den brittiske regissören Derek Jarman som nyligen avled i Aids. Vid ett tillfälle fick han frågan hur han kände inför sin sjukdom. Han svarade att han inte kände ånger inför någonting i sitt liv, inte heller inför just den kväll han blev smittad. Även HIV-viruset, och hans eget närmande döden, såg han som någonting meningsfullt.

»Blue« är titeln på Derek Jarmans sista film. En dagbok gjord i kontemplation över döden, färgad av det blåa som sakta tog över den period av hans liv då hans syn blev allt sämre.

Ljudspåret är omöjligt att kategorisera i musikaliska termer. Till största delen är det komponerat av Simon Fisher Turner, som skrivit musiken till fyra tidigare Jarman-filmer — bland annat »Caravaggio« och »The Garden« — men här finns också bidrag från Brian Eno, Coil, Miranda Sex Garden och Momus. Bland andra.

Berättarrösterna från filmen finns kvar, och det är den intima symbiosen mellan Derek Jarmans vackra, modiga text och det åtföljande ljudspelet som gör »Blue« till en så överväldigande upplevelse.

Jarmans egen försämrade förmåga till visuell upplevelse tycks ha tvingat fram en ytterligare känslighet i text och musik. Texten i sig — vid ett tillfälle reciterad av Jarman själv — uppfylls av resignation, smärta och tankar om alla vänner som är döda eller snart ska dö.

Men dess största styrka bottnar just i det Jarman talade om i TV-dokumentären. Texten beskriver någonting oerhört svårt, men också naturligt och meningsfullt.

Därför finns det på »Blue« ingen självömkan eller uppblåst sentimentalitet. Bara ärliga och djupt berörande reflektioner av Derek Jarmans egen sista tid; av hans slutgiltiga färd in i det evigt blå.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #07, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: