Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: ELVIS COSTELLO – Brutal Youth

ELVIS COSTELLO

Brutal Youth

Warner 9362-45535

Precis som det var de tidigaste Costello-plattorna som fick mig så hett intresserad av pop, var det de tidigaste Costello-recensionerna som fick mig att vilja bli popkritiker.

Men just som jag växt upp till en riktig recensent slutade elvis-jäveln att göra riktiga album. Jag har förstås hållit god min och recenserat vartenda ett sedan »King of America« — och gett allihop snudd-på-klassiker-betyg — men knappt något enda av dem finns egentligen med på min alla tiders hundrabästalista. Allt från »Goodbye Cruel World« och framåt har, med handen på hjärtat, bara varit »brilliant mistakes«, vilket antagligen också är det bästa som kan sägas om mina med åren allt krampaktigare recensioner av dem.

Samtidigt råder det inte den minsta tvekan om att det bland dagens popartister inte finns någon som hållit lika hög och jämn standard på så många album, under så många år, som Elvis Costello. Han är den enda som på allvar tål jämförelsen med Beatles.

Faktum är att Elvis fullföljer Beatles-karriären bättre än Beatles själva. Han har haft sina sex hyperaktiva Beatles-år och sitt stora Lennon-skägg — nu är det dags för den historiska Beatles-reunionen med The Attractions och Nick Lowe.

Costello själv betonar förstås att detta inte är fråga om nostalgi. Och även om man i det uttalandet kan spåra viss oro över att återvända till så gammal och klassisk mark räcker det med en lyssning på »Brutal Youth« för att ta honom på orden. För egen del känner jag mig i varje fall för första gången helt obesvärad av sentimentala tonårsminnen vid en recension av en ny Costello. Ty lika lite som Costello kan bli tjugutvå och new-wavig igen kan jag bli fjorton med överdimensionerad Costello-badge på rockslaget.

Det är alldeles uppenbart att dessa femton sånger inte skrivits och sjungits in av en debutant, och The Attractions låter inte alls som de gjorde på sina tidigaste tre-fyra LP-skivor: Pete Thomas virvel smattrar visserligen lika smart som alltid, men mellan Steve Nieves keyboards och Elvis gitarr råder det omvända förhållandet jämfört med för halvannat decennium sedan, då gitarren alltid dränktes i översvämningar av orgel. Nu är i stället Nieve nedtonad och Costellos gitarrskrammel uppskruvat. Elvis har inte nått denna nivå av distorsion sedan det otuktade spretet bakom Alex Calls sologitarr på »My Aim Is True«.

Idén till återföreningsprojektet föddes i Costellos återupptäckt av sin ungdoms skivstudio: när han helgskrivit de tio lysande new wave-klichéerna till Wendy James solodebut häromåret valde han att göra demon med Pete Thomas i Pathway Studios, vari han inte satt sin fot sedan inspelningen av »Watching the Detectives«.

Materialet lät så överraskande vitalt i det urmodiga åttaspårsbordet att han föll handlöst för frestelsen att göra ett helt, seriöst album på samma sätt med hela The Attractions.

Och det är i en direkt känsla av här och nu, snarare än i någon sorts museal nostalgi, beröringen med Costellos tidiga skivor blir så omtumlande under umgänget med »Brutal Youth«. Den oemotståndliga lusten att vilja stanna upp en låt som »Clown Strike« och bara köra den om och om igen har jag inte känt för någon Costello-sång sedan »Party Girl«. Men det som mest påminner om de tre första Costello-plattorna är känslan av skattkammare; att nästan alla sånger trängs bland hans tre bästa någonsin och att man aldrig, aldrig ledsnar på att lyssna.

Exakt så här har jag alltid önskat att det skulle kännas att recensera nya Costello: en barnslig iver att bara låsa in sig i ett rum med grammofon och skrivmaskin, och avsluta med minst tre utropstecken!!!

Kjell Häglund

Filed under: Album #07, Betyg 08, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: