Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: BEAUTIFUL SOUTH – Miaow

BEAUTIFUL SOUTH

Miaow

Go! Discs/PolyGram

Den som sätter sig ner och koncentrerar sig på Beautiful Souths texter lämnar inte stolen utan att undra vad som försigår i Paul Heatons huvud.

Redan innan utgivningen av nya »Miaow« blev gruppen tvingad av Smiths-paret Marr/Morrissey tvingad att ta bort raderna »Skinhead in a coma/I hope, I hope it’s serious« från låten »Hidden Jukebox«, en elak travesti av The Smiths »Girlfriend in a Coma«.

Det var dock inget i jämförelse med »They say always use a condom/I say always use a whip… « på »Mini-Correct«, som fick bandets rödbrusiga sångerska Briana Corrigan att lämna gruppen i ett huj.

Texterna kan bli så indränkta av hat och sarkasmer att man ibland önskar att fjärrkontrollen haft en funktion för textrensning. Om nu Heaton önskar att någon ska lyssna på hans texter förstår jag inte varför han dränker dem i de kanske ljuvligaste arrangemang sedan Walker Brothers i mitten av sextiotalet. A andra sidan undrar jag hur många engelsmän som satt teet i vrångstrupen när de upptäckt vad som dolt sig bakom musiken…

Det enda man med säkerhet vet är att samtliga tre tidigare Beautiful South-album hållit löjligt hög klass, med ett flertal låtar som borde bli framtida evergreens. (Nej, jag skriver inte »popklassiker«, det låter som en alldeles för simpel beskrivning av de majestätiska melodierna. Popklassiker, det var sånt som Heaton levererade med popgruppen The Housemartins.)

Beautiful Souths album har dock anlänt med så korta intervaller att farhågorna för ett misslyckande ökar med varje utgivning. Den som letar hits à la »Song for Whoever« och »Ol’ Red Eyes Is Back« lär bli besviken på »Miaow«, men stycka upp låtarna minut för minut, känn arrangemangen svepa förbi och ni inser ännu en gång att det hade räckt med det första ordet i gruppnamnet.

Hans Olofsson

Filed under: Album #07, Betyg 06, Hans Olofsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: