Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: TRANSGLOBAL UNDERGROUND – Dream of 100 Nations

TRANSGLOBAL UNDERGROUND

Dream of 100 Nations

Nation/MAIS NR 021

Jag vet inte riktigt varför, men jag tror att Transglobal Underground kommit undan med en djävulskt lyckad hämnd. En hämnd på det senaste decenniets oförlåtliga — och hittills oåterkalleliga — kategorisering av all icke-engelskspråkig musik som världsmusik, world music. Ett brittiskt technokollektiv, med ett skiftande antal medlemmar gömda bakom afrikanska ansiktsmasker, har äntligen tagit tillbaka rätten till den. För mer än två år sedan släppte de sin debutsingel, »Templehead«, baserad på ett gungande Stones-piano, wah wah-gitarrer, en Edwin Hawkins-kör, rap och samplade slingor från någon indisk film om magdansöser.

Transglobal Underground är inte ensamma i sin omfamning av asiatisk och afrikansk dansmusik i moderiktig trance techno-kontext. The Ullulators, Future Sound Of London, Astralaisia, Loop Guru och System 7 är några i mängden som är löst knutna till denna rörelse. Kalla det tribal house — vilket verkar vara den vanligaste benämningen — eller vad du vill. Vad de lyckas med, till skillnad från de flesta amerikanska och västeuropeiska artister som sökt inspiration från Sydafrika, Goa eller Saudiarabien, är att placera sina influenser i en trovärdig kontext som inte känns vare sig påklistrad eller manerad. Transglobal Underground gör bara musik de själva vill höra på Club Dog i London.

Transglobal Underground är definitivt inte det intressantaste projektet från Club Dog-cirkusen, det är de alldeles för lättköpt dansanta för. Banco De Gaias och Original Rockers bidrag till de tre volymerna i skivbolaget Beyonds »Ambient Dub«-serie är fortfarande oslagbara i genren. Dessutom misstänker jag någonstans att det är ungefär som Transglobal Underground Army Of Lovers skulle låta om Alexander Bard gjorde sig av med Jean-Pierre Barda, sin humor och sina enerverande självironiska texter.

Andres Lokko

Filed under: Album #05+06, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: