Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: ELIZA GILKYSON – Through the Looking Glass

ELIZA GILKYSON

Through the Looking Glass

Private/BMG 01005 82109

En låt på Rosanne Cashs miljonsäljande »King’s Record Shop« 1987 stärkte hennes bankkonto. Ett eget album, »Legends of Rainmaker« två år senare stärkte mig i övertygelsen att vi här hade en av rockvärldens ljuvligaste doldisar. Ett barn av hippieblommor och kärlek, som skrev om skapelse, arv och tillit och som sjöng sitt budskap med en naiv urkraft som smälte hjärtan.

Fyra år senare är det en annan Eliza Gilkyson som möter oss. Fortfarande en urkraft, med ett handlag med stora ord och små nyanser som få andra, men nu utan det minsta drag av naivitet. Det solskensbarn som log mystiskt mot oss, bland regnbågar och solsymboler, har mognat och fått tyngd, med en mörkare klang i rösten och en helt annan säkerhet i framförandet.

Spelplanen är melodistark countrypop så som Mary Chapin Carpenter och Lucinda Williams sjunger den, men med enstaka utflykter till såväl Tish Hinojosas gränsland som Joni Mitchells vokala himmel.

Det är kanske inte lika förföriskt oskyldigt som på »Rainmaker«, men med en värme i frasering och arrangemang som gör låt efter låt högst vanebildande. Absolute Country, om man själv hade fått bestämma.

Martin Jönsson

Filed under: Album #05+06, Betyg 07, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: