Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: NEIL DIAMOND – Up on the Roof – Songs From the Brill Building

NEIL DIAMOND

Up on the Roof – Songs From the Brill Building

Columbia/Sony 474356

Tin Pan Alley var benämningen på det halvdussin Manhattan-kvarter som musikbranschen tog i besittning på femtiotalet; med gata upp och gata ner, våning upp och våning ner, av musikförläggare, A&R-kontor och skivbolag. Här tillbringade en tonårig Neil Diamond alla sina håltimmar i väntrummen, med egna alster i portföljen.

Mellan 1958 och 1964 jobbade sig Neil Diamond upp från femtio dollar per låt till tvåhundra, och hans första fasta jobb fixade Jeff Barry och Ellie Greenwich åt honom; ett stall writer-kontrakt med Leiber/Stollers Trio Music i Brill Building; den mest legendariska av alla hitmakarskrapor.

Alldeles i närheten, på Aldon Music, satt äkta paren Goffin/King och Mann/Weill, på små kontor med en soffa och en flygel. Pomus/Shuman huserade på Hill & Range Music, där även Neil var »uppe en eftermiddag och skrev«, enligt hans egna, roliga liner notes i CD-häftet, som också berättar om hur Neil komponerade »Ten Lonely Guys« åt Pat Boone — ihop med nio medförfattare en natt på ett förläggarkontor…

Själv blev Neil Diamond snart en annan Tin Pan Alley-karriärists, Burt Bacharachs, skyddsling, och gjorde stor schlagerkarriär.

Men man köper inte en dyr CD för två sidor kul omslagstext, och man köper tyvärr inte heller denna CD för sitt innehålls skull. För kompet svarar nämligen ett bedrövligt studiomusikerband klämt under Robbie Buchanans pianolock, och såväl David Campbells orkestreringar som Peter Ashers produktion är standard-AOR av låg klass.

»You’ve Lost That Lovin’ Feelin’« i duett med Dolly Parton är förstås oemotståndlig, men resten av materialet misslyckas tyvärr fullständigt med att återskapa magin från notpappren. Och upptemponumren, allrahelst The Exciters »Do Wah Diddy Diddy« med Mary’s Danish (!) som kissnödig kompgrupp, är så klumpiga att jag nästan blir arg.

Det var upplagt för klassiker, men blev pannkaka. En hel biografisk bok om Tin Pan Alley, författad av Neil Diamond, skulle jag dock redan nu lägga in en förhandsorder på.

Kjell Häglund

Filed under: Album #05+06, Betyg 03, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: