Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: CROWDED HOUSE – Together Alone

CROWDED HOUSE

Together Alone

Capitol/EMI 827048

»Norwegian Wood«. »The Word«. »Girl«. »In My Life«. »Run for Your Life«. Bryt ner varenda Crowded House-låt de senaste sju åren i deras minsta beståndsdelar och det som återstår är denna kärna av världens bästa popmusik; fem fjortondelar av »Rubber Soul«.

Med »Woodface« 1991 kom Neil Finn & Co så nära detta sitt ideal som det går att komma –och belönades med ett gudomligt kaos av platinaalbum, imperieorden av drottningen och ett splittrat band efter broder Tims avhopp.

Det var ett imponerande album; så nära popperfektion den här gruppen var mäktig, trodde jag.

Jag hade fel.

»Together Alone« är i varje detalj det mest magnifika Neil Finn har åstadkommit, med låtar som förtjänar att bli klassiska helt av egen kraft; inte för att de är perfekta återskapningar av pophistorien. Det är det sista, förlösande raketsteget i en uppskjutning som inleddes med Split Enz teatraliska glampop för tjugo år sedan och som de senaste tio åren i första hand byggt på charm och sofistikerat hantverk i god förening.

Tim Finns soloalbum från i våras, »Before & After«, fortsätter den traditionen på ett elegant, men litet småtråkigt sätt. Men »Together Alone« är varken särskilt charmig eller gjord enligt traditionella mönster; den är vild och vacker och egensinnig, som det otillgängliga maoriland där den spelats in.

Tydligast märks det i spår som »In My Command«, »Black & White Boy«, »Locked Out« och »Skin Feeling«, som är adrenalinfrustande rock’n’roll, med en aggressivitet och frenesi den här gruppen aldrig varit mäktig förut. Nye producenten, gamle Killing Joke-basisten Youth, har pressat och ifrågasatt – och tvingat bandet in i ett hörn, där de tvingats jaga alla demoner på flykten för att ta sig ut.

Men även om det nerviga rocklarmet i de spåren är oerhört välbehövligt, så är det ändå – som vanligt – de halvakustiska popkompositionerna som är albumets kärna.

Men de låter inte som vanligt. Jo, möjligtvis i singeln »Distant Sun«, som är albumets självklara hitbiljett; en briljant uppvisning av finess och popharmoni, enligt gammalt beprövat recept.

Tio sådana hade dock inneburit en »Woodface, pt 2« och det har Neil Finn, Paul Hester, Nick Seymour och nye faste medlemmen Mark Hart varit mycket noga att undvika.

Briljant är det fortfarande, men nu i en betydligt friare form, där rytmen är viktigare än harmonierna och stämningslägena fler och trovärdigare.

Två låtar framstår snabbt som navet som resten snurrar kring; båda dova och melankoliska ballader, där den eleganta ramen snabbt löses upp i smått kaotiska instrumentala jam.

Den första, »Private Universe«, inleds med att Neil Finn själv ironiskt mumlar: »No time, no place to talk about the weather«, innan han försvinner in i en själsrensande, närmast manisk uppgörelse med sitt ego. Den andra, den bedövande vackra »Catherine Wheels«, är fjäderlätt rytmisk i kompet, till en av de mörkaste texter Neil Finn någonsin skrivit. Båda placerar sig uppe bredvid U2:s »One« bland de senaste årens starkaste låtar – och spela saker som »Four Seasons in One Day« eller »Weather With You« efter dem och de framstår som det smakfulla, men lättviktiga örongodis det är.

Albumet avslutas sedan med en titellåt som sannolikt är det vackraste som popmusiken har att erbjuda 1993; en relationsrysare där Neil Finn sjunger som han aldrig gjort förr, inbäddat i ett polynesiskt miniatyrkörverk, där trummorna rullar ut över Waitakare och Tasmanhavet, som pulsslag från hjärtat av en misshandlad kultur.

Simpel popmusik har aldrig låtit mäktigare.

Och sällan bättre.

Martin Jönsson

Filed under: Album #05+06, Betyg 09, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: