Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: THE BLACK DOG – Temple of Transparent Balls

THE BLACK DOG

Temple of Transparent Balls

General Productions/import GPR

Från början var det tänkt att den här skivan skulle heta »Black Dog, Not« eftersom den till största delen består av gamla låtar hämtade från skivbolaget General Productions arkiv och Black Dog själva inte tyckte att materialet var representativt för hur de låter i dag. Nu blev det inte så, men icke desto mindre saknar »Temple…« mycket av den vitala sammanhållning och täthet som gjorde förra albumet »Bytes« till en klassiker.

På »Bytes« kunde en låt plötsligt ändra takt fullständigt och skifta från lugn ballad till blippande techno och Depeche Mode-samplingar på bara några ögonblick. Det var naivt, lekfullt och genialt.

Visst finns det briljanta stunder även på »Temple…«. »Sharp Shooting on Saturn« från EP:n »Balil« hoppar mellan snabbt och långsamt med en utsökt liten melodi ovanpå. »Mango« kombinerar rusande breakbeats med bitar samplade ur jazzlåtar. Och senaste singeln »Cost H« är helt enkelt den bästa progressiva house som gjorts i år — punkt. Men däremellan får man intrycket av att grabbarna sitter och är konstiga bara för konstighetens skull. Vissa av låtarna är gjorda för tre-fyra år sedan, och det märks att Black Dog inte var lika finslipade på den tiden. Idéerna dras ut för långt och slutar ibland i stora frågetecken. Musiken är allt annat än enkel, på gott och ont.

Det här är trots allt en bra skiva som lovar gott inför det kommande »riktiga« nya albumet på Warp. Inget band är så varierat och så »cutting edge« inom dagens dansmusik som Black Dog.

De har mutat in sin egen bit mark vid sidan av den stora technomotorvägen och där sitter de och vet inget annat. Förtjusande, i all sin underlighet.

Christian Bartholdsson

Filed under: Album #05+06, Betyg 07, Christian Bartholdsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: