Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: THE BAND – Jericho

THE BAND

Jericho

Pyramid/Musikservice

Det bästa bandet i universums historia, enligt George Harrison, släpper sitt första album med nytt material sedan »Islands« 1977.

Beep. Wrong answer. Försök igen.

De tre minst geniala femtedelarna av det bästa bandet i universum släpper ett album som är ett hopkok av inspelningar från 1985 till 1993, med tyngdpunkten på andras låtar, snarare än på nyskrivna egna.

Så ska det låta. Inte lika sensationellt, men dels mer rättvisande, dels effektivt för att sänka förväntningarna. Vilket behövs.

Tanken på ett comebackalbum har funnits, framför allt hos Levon Helm, ända sedan den första, kaotiska »återförenings«-turnén 1983. Vintern 1985 spelade de in sex låtar i Woodstock, bland dem folkballaden »Country Boys«, som finns med här, med Richard Manuel vid sångmicken. Några månader senare hängde han sig, med en halv flaska Grand Marnier och kokain i kroppen, på ett hotellrum i Orlando — och resten av gruppen sjönk djupt i chockvågorna. Fyra år senare gjordes ett nytt försök till skivcomeback, men kontraktet med Columbia bröts abrupt efter bara några inspelade låtar, varav tre finns med här.

För att Projekt »Jericho« skulle bli verklighet krävdes det att gamle husproducenten John Simon, från de första Band-albumen, kallades in, tillsammans med före detta Hawks-medlemmen Ricky Bell, trummisen Randy Ciarlante och gitarristen Jimmy Weider, som ersatte Robbie Robertson så gott han kunde i olika upplagor av The Band på åttiotalet. Levon Helms egen studio i Woodstock blev ny inspelningsbas, lilla Pyramid ny bolags adress.

Det är inget magnifikt album. Den som, med fog för sig, vill vråla »klassiker« och vifta med tiopoängare får vänta till den retrospektiva trippel-CD:n »Across the Great Divide«; som Capitol släpper i januari.

Det stora problemet är, inte oväntat, avsaknaden av starkt eget material. Av de egna nya låtarna är en; den kitschiga, Little Feat-stompiga »Move to Japan«, direkt vedervärdig; en, regnskogsballaden »Amazon«, komplett med samplade papegojvrål, på sin höjd ointressant och två; »Remedy« och »The Caves of Jericho«, utmärkta, men inte mer än så.

Den enda riktigt minnesvärda stunden av det nya materialet är, ironiskt nog, Richard Manuel/Paul Butterfield-hyllningen »Too Soon Gone«, som Levon Helm måste ha skrivit som ett direkt svar på Robbie Robertsons »Fallen Angel«, från hans solodebut. Helm skrev den 1990 tillsammans med dåvarande bandmedlemmen Stan Szelest, som själv dog i hjärtattack några månader senare — och det är enda låten han sjunger så att det känns mer än för stunden, ljuvt uppbackad av Jules Shears ljusa stämma.

Annars lutar de sig tungt på andras verk. Springsteens »Atlantic City«, i yster mandolindräkt, känns rejält malplacerad, men både Muddy Waters »Stuff You Gotta Watch« och Willie Dixons »Same Thing« svänger på lätta fötter.

Och framför allt mynnar albumet ut i en dröm om ännu ett sista möte mellan The Band och Bob Dylan. De gör hans »Blind Willie McTell« på oefterhärmligt Band-manér — och framför allt gör de en ljuvt bomullsinlindad version av Delmore Brothers »Blues Stay Away From Me«, som funnit med i bådas värld ända sedan Dylans och The Hawks bespottade »elektriska« turné 1965.

Det är, liksom på kärleksbarnet »Moondog Matinee« för tjugo år sedan, en programförklaring och hyllning till deras rötter, ideal och själsfränder. Men det är också, i en tid där generationsklyftorna är fler och djupare än någonsin, en besvärjelse om att sånglinjerna i den amerikanska kontinenten ska ligga så djupt att de inte riskerar att plöjas upp och skövlas, utan att den genuina amerikanska folkmusiken alltid ska hitta en ny publik.

Det är vackert så. Och att begära mer är förmodligen bara dumt.

Martin Jönsson

Filed under: Album #05+06, Betyg 05, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: