Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: BLACK MOON – Enta the Stage

BLACK MOON

Enta the Stage

Wreck Records/import 0101-02002

Hösten 1993 tycks bli säsongen man inhandlar alla plattor med LL Cool J, Eric B & Rakim och Big Daddy Kane man inte haft på CD. Bara för att få höra lite gammalt gott skryt och rak men ärlig salongs-rap. Inte för att det var bättre på åttiotalet. Men ibland kan man få för sig att högklassig rap numer är lika med attityd; lite hardcore beats, ett saftigt ordförråd, den rätta hårda bakgrunden och en ball image, är det det som är en rapstjärna?

Titta bara på Cypress Hill, Onyx och Illegal. Sätt B-Real med en mikrofon framför en »boom-box« utan förvarning, och han är lika hjälplös som en nyfödd. Om han inte får rappa låtarna från sina plattor förstås. Fredro Starr och Malik klarar sig säkert bättre, men det är aggressiviteten och gangstermentaliteten som gjort dem till stjärnor. Inte själva rapen.

Kort sagt: den som egentligen inte har något att säga kan skrika sig hes till döddagar. Det är alltid de riktiga artisterna som går hem med segern i alla fall. New York-trion Black Moon kanske inte får ett eget kapitel i någon framtida raphistoriebok. De hamnar antagligen med fem rader i avdelningen »roughneck jazzrap«. Men går man på Blacknuss, eller Manhattans Giant Stop, på torsdagarna, är det här plattan att investera i just nu. Black Moon använder Onyx-tunga beats (till och med samplade på ett spår) och förföriska bebopsaxofoner för att föra ut sitt budskap — hur äkta de är. Textmässigt är det inte särskilt originellt.

Men något mer komplicerat än »Enta the Stage« kan jag inte tänka mig, nu när knastriga Funkadelic- och Grandmaster Flash-vax tillfälligt ockuperat influenskanalerna. Det här kan vara en av säsongens få riktiga jazziga favoritplattor.

Petra Lindmark

Filed under: Album #05+06, Betyg 07, Petra Lindmark, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: