Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Album: ATTRITION – Hidden Agenda

ATTRITION

Hidden Agenda

Hyperium/Hot Stuff 391 0081

Engelska Attrition är ett av de elektroniska band som aldrig har lyckats nå utanför en minimal krets intresserade. Någon gång i mitten av åttiotalet hade de en mindre kulthit med singeln »Shrinkwrap«, men de har aldrig haft något större inflytande i genren.

»Hidden Agenda« är därför en stor överraskning. Attrition har digitaliserat intryck från dansgolv och operor, biografer och konserthus, katedraler och bordeller, och sedan noggrant fört in dem på sin elektroniska agenda.

Noteringarna behandlar de riktigt stora ämnena: livet och döden, religionen och sexualiteten. Hela tiden med kärleken som vag rubrik.

Musikaliskt är det kontrasterna mellan pulserande elektrorytmer, metalliska elgitarrer och samplad nyklassicism som är deras styrka. Men framför allt bärs albumet upp av det suggestiva samspelet mellan Martin Bowes dova, behandlade röst och den kvinnliga sångerskans stötvisa operautfall.

Referenser som Clock DVA, Die Form och Dead Can Dance är tänkbara — kopplar man ihop dem till en triod via MID i blir de till och med träffande — men Attrition framstår ändå som häpnadsväckande originella. Samtidigt lyckas de vara mer lättillgängliga än sina eventuella gelikar; framför allt på det sensationella singelspåret »Lip Sync«, där kombinationen av hårdpoppig elektronik och klassiska körarrangemang är extatiskt medryckande.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #05+06, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: