Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: TRENDZ OF CULTURE – Trendz…

TRENDZ OF CULTURE

Trendz…

Motown/Import 1626 19000

Trendz of Culture är uppvuxna i Harlem, och det hörs. När det verkar som om de flesta nya New York-grupper i år bygger sin grej på att imitera Onyx/Run DMC eller Brand Nubian/Lords of The Underground, är det befriande att äntligen höra ett exempel på en trio som inte gör det riktigt så enkelt för sig. »Off and On« kan väl ingen ha missat, och den som gillade »Here Comes the Lords (of the Underground)« har något nytt att upptäcka här.

Trendz Of Culture gör för Harlem ungefär vad Woody Allen gjort för Upper East Side. Det är så här det ska låta i bilradion när man passerar de före detta konsertlokalerna »downtown« Harlem eller de graffiti-täckta husväggarna på 130-140:e gatan. På den egenproducerade debuten dyker M.O.L. Nastee och Grape Vine ner i jazzskivsamlingen och gör det med förkärlek för gamla funkjazzfavoriter som saxofonisten Roy Ayers, och alla rhymes framförs med ett lika stadigt som verbalt »flow«. Alltför stora utsvävningar är det naturligtvis inte frågan om, och ibland blir man ju så förtvivlat trött på östkustbabblet; varje sekund ska fyllas med minst tre ord. Man blir lycklig om orden är meningar man orkar lyssna på, och inte har hört förut.

Det Trendz saknar i originalitet har de i stället i sina beats; genomgående funkbyggda och till stor del med levande instrument som ger en särskild tyngd och renhet. »Valley of the Skinz« har pumpats ut ur otaliga öppna jeepar längs 7th Avenue South i sommar, och bonusmixen av samma spår är, med hjälp av Ayers, en klockren »jazzmatazz«.

Motowns nystartade hip hop-era börjar bra.

Petra Lindmark

Filed under: Album #04, Betyg 07, Petra Lindmark, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: