Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: THIS PERFECT DAY – This Perfect Day

THIS PERFECT DAY

This Perfect Day

Snap/MD SNAP10

Den här gruppens största problem hittills har varit att de varit en aning för lekfulla och smarta för att lämna något riktigt bestående intryck.

Den här gången, med album nummer två, är de lekfullare och smartare än någonsin — och presterar plötsligt det bästa svenska popalbumet sedan skelleftekollegorna Wannadies LP-debut för tre år sedan och det bästa rockalbumet sedan Dolkows »Hush«. På en gång.

Här finns inget av den aura av skivsamlande smartness som omgett delar av den svenska gitarrpopscenen, inklusive många av TPD:s tidigare försök. Här finns bara ett fullödigt rock’n’rollband, med energi, finess och melodier så man ramlar baklänges.

Inledningen, med »Teenage Monster« är visserligen i fläskigaste laget (Cheap Trick producerat av Jeff Lynne, ungefär), men sedan brakar det loss med en låtsvit direkt från pophimlen. »Can’t You See« och »Headache« väcker ljuva minnen om Wayward Souls och Watermelon Mens starkaste stunder. »I’m in Love« är pop så skamlös att jag rodnar, »Revolution« en mäktig ballad där Mats Erikssons röst balanserar på en knivsegg, men på något sätt klarar sig helskinnad — och »Jesus on Your Side« ett stycke ljuvlig effektpedalspop med en av höstens starkaste refränger.

Resten av albumet är inte lika förkrossande, men den femlåtarsknockouten räcker mer än väl för att ta över stafettpinnen från Popsicle och för att garantera att ett av årets fyra-fem bästa album även i år kommer att bli svenskt.

För en stund funderar jag över det märkliga i att kombinationen av… host, host… »svensk garagerock« och klassisk amerikansk kraftpop à la Raspberries kan resultera i det hetaste av hett på den svenska »indiescenen« 1993, men inser snabbt att det bara är att tacka och ta emot. Särskilt när arvet förvaltas med sådan kraft och stil som här.

Jag har sedan länge insett att min förmåga att förutsäga hitlistor är påfallande usel, men om inte »I’m in Love« är en hejdundrande radiofavorit redan när detta läses, så är något allvarligt fel med det svenska samhället. Och om inte minst 30.000 personer köper det här albumet så får de väl skylla sig själva.

Martin Jönsson

Filed under: Album #04, Betyg 08, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: