Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: THE SINNERS – Come Fly with Us

THE SINNERS

Come Fly with Us

Metronome/Warner 4509-93109

Sven Köhler är antagligen Sveriges mest underskattade rocksångare.

Han förfogar över ett minst lika brett register som Robert Jelinek, hans spänst kan jämföras med Sjöbergs och emfasen är snudd på internationell. Men få vet ens vem han är, än färre bryr sig. En skandal förstås.

Dessvärre står Köhlers odiskutabla talang inte alltid i samklang med Sinners totala förmåga. Den gjorde det på 1990 års »Piece by Piece« — ett litet lättfotat under av melodisk skärpa och stilriktiga »Exile on Main Street«-referenser. Men inte på stelbenta, gråmelerade uppföljaren »Tunn It Up!«.

Beträffande »Come Fly with Us« — skåningarnas första platta på stort bolag — är intrycket splittrat.

Idén tycks vara att vidga det musikaliska perspektivet. Sinners har i och för sig alltid använt sig av fler uttryckssätt än ett, men aldrig så många som här. Stilspektrat spänner från traditionell rock’n’roll till rökig jazz över soul, pop, Lenny Kravitz-funk och blues.

Det greppet är det i sig inget fel på. Tvärtom. Fler borde vinnlägga sig om den sortens mångsidighet. Problemet är att ansträngningarna inte leder så långt. Tidvis lyckas kvintetten för all del samla sig till solida attacker. Loja balladen »As Lovers Should« är till exempel en säker Stones-pastisch, den grovkorniga »Heading South« dryper av tilldragande suggestivitet och »Undressed to Kill« svänger friskt. Men lite för ofta fastnar bandet i ett tomt och anemiskt rockharvande bakom Köhler. Då är det inte utan att uppmaningen i titeln blir till en ironisk grimas.

Ta upp tråden från gamla »Piece by Piece«, skulle mitt förslag lyda om jag vore rådgivare och inte recensent. Inget roligt tips kanske. Men klokt, inbillar jag mig. Jag tror att Sinners skulle vinna mycket på att försöka återerövra den lätthet och den anspråkslösa popattityd med vilken de förhöll sig till sin musik på den plattan.

Per Bjurman

Filed under: Album #04, Betyg 05, Per Bjurman, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: