Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: DIVERSE ARTISTER – Trancemitter

DIVERSE ARTISTER

Trancemitter

Wigwam/Hot Stuff 1

»Trancemitter« målar upp en snygg och annorlunda bild av dagens electronic listening-scen. Det som skiljer den från de flesta samlingsskivor av det här slaget är att den inte är direkt kopplad till ett skivbolag och dess egna artister. I stället består den till hälften av bidrag från den tyska etiketten Tox, där framför allt projekten Cirrus Minor och Nonplace Urban Field förtjänar stor uppmärksamhet för sina säregna varianter på temat stämningsstark techno med dubundertoner. (Ingen med smak för rytmisk, elektronisk och atmosfärisk musik bör heller missa den briljanta bolagssamlingen »Tox Utaht«.)

Den andra halvan av »Trancemitter« visar upp smart techno av olika slag, med de höga transambitionerna som minsta gemensamma nämnare. Sandoz är en täckmantel för Richard Kirk från Cabaret Voltaire och »Limbo« är hämtad från hans minimalistiskt technotribala »Digital Lifeforms« — ett album som för övrigt pryder sin plats i varje modern skivsamling. Exquisite Corpse är holländska Psychick Warriors of Gaias något mindre rituella projekt, Dromes »Bipolar Trip« är tung, sugande elektrodub och »Pepper« är en av Speedy J:s rakare technolåtar — för att bara nämna några av de genomgående utmärkta bidragen.

Det kommer för tillfället ut en hel del samlingsskivor i den mer ambienta technogenren. Tillsammans med »Positiva Ambient Collection«, »Ambient Dub Volume 3«, »Apollo — A Compilation« och »Chill Out or Die« är »Trancemitter« en av de som inte bör missas.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #04, Betyg 07, Sebastian Stebe, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: