Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: JANE SIBERRY – When I Was a Boy

JANE SIBERRY

When I Was a Boy

Reprise/Warner 7599-26824

När London-magasinet Time Out recenserade Andrej Tarkovskijs »Offret« konstaterade de att »visst är det en vacker film, men det hade inte skadat med lite biljakter och häftiga brudar«.

Samma lust att fisa i finrummen kan man få när man ska recensera Siberrys femte album. Det är strålande, men samtidigt frustrerande. Och största hindret för att riktigt älska det är helt enkelt att det finns en gräns för hur mycket skönhet man tål.

På »When I Was a Boy« finns det åtminstone sex-sju kompositioner som var för sig tillhör det vackraste jag hört i år. Skör kärlekspoesi, med skuggor av katolska dilemman och ibland på randen till en inre avgrund. Och Siberry sjunger dem med en röst som, tillsammans med Mary Margaret O’Haras och Eliza Gilkysons, är bland det mest förföriskt andliga man kan tänka sig.

Öppningen är helt magnifik. »Temple« är en erotisk mässa, med en refräng som en… ja, ni vet. Låt nummer två är »Calling All Angels«, i duett med landsmaninnan kathy dawn lang, och den är i och för sig också mästerlig, men eftersom den fanns med redan på förra albumet, känns den lite tveksam. Men sedan kommer en fantastisk svit kärlekslåtar, med »Love Is Everything« och »Sail Across the Water« som de verkliga höjdpunkterna.

Men sedan börjar problemen. En låt är en låt är en låt, men ett album lever på helhet och variation — och efter tjugo minuters svävande magi behövs det ett annat temperament. Siberry försöker också nå det, genom att slå in på mer experimentella vägar i spår som »An Angel Stepped Down«, där stämmorna krigar med varandra i ett repetitivt, sakralt mässande, och »Bells«, som bara består av en dryg minuts ringande kyrkklockor .

Det är möjligen Stor Konst. Men själv börjar jag längta efter hitrefränger och ett par häftiga gitarrsolon.

Martin Jönsson

Filed under: Album #04, Betyg 06, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: