Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

Album: DIVERSE ARTISTER – The Positiva Ambient Collection

DIVERSE ARTISTER

The Positiva Ambient Collection

Positiva/EMI TIVA 1001

Den amerikanska musikforskaren Tom Johnston skriver i sin bok »The Voice of New Music« om artisten Alison Knowles:

»Alison och hennes dotter Jessie turades om att läsa små stycken från olika papper av skiftande kvalitet. Varje gång någon av dem läst klart ett stycke skrynklade de ihop papperet innan de lade det ifrån sig. Först tänkte jag inte så mycket på de olika ljuden från pappersskrynklandet, men snart började de bilda ett mönster och efter ännu en stunds koncentration uppskattade jag verkligen de faktiska ljudskillnadena mellan olika slags papper.«

Ambient techno kräver en infallsvinkel som skiljer sig ganska markant från den klassiska popmusikens. Man ska inte vänta sig tvåminuters poplåtar med verser, brygga, refränger och ett trettiofem sekunders gitarrsolo någonstans mitt i. Däremot är kompositören John Cages stycke »4 ‘3« — där han endast lyfter pianolocket, sitter ut den angivna tiden utan att ens röra tangenterna och låter publiken koncentrera sig på de övriga ljud som finns i konsertlokalens omgivning, för att till slut efter fyra minuter och tre sekunder slå igen locket — en mer påtaglig influens. Med skillnaden att de ambienta technoartisterna redan på förhand bestämt omgivningens ljud och låtit dem utgöra den kanske viktigaste komponenten i musiken. Fullt jämförbar med det som i mer konformistisk popmusik kallas melodier.

»The Positiva Ambient Collection« är den hittills mest ambitiösa ambientsamlingen på ett stort skivbolag. Och de har inkluderat flertalet av de utan tvekan intressantaste artisterna i genren. Richard James, mer känd som The Aphex Twin, bidrar med två spår. En drastisk omarbetning av Jesus Jones »Zeroes & Ones« och, under en av sina 27 pseudonymer — Polygon Window — »If It Really is Me«, ett av de mest suggestiva spåren från albumet »Surfing on Sine Waves« från i våras.

Inspirerade bidrag från Black Dog Productions, Orbital, Moby, The Irresistible Force, Beaumont Hannant, för att nämna några, plus en tidigare outgiven version av The Orbs »O.O.B.E.« och en inspirerande omslagstext av gurun Andrew Weatherall, mannen bakom Primal Screams »Screamadelica«, gör Positivas samling till en oslagbar introduktion till det ambienta akvariet.

Andres Lokko

Filed under: Album #04, Andres Lokko, Betyg 08, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: