Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Album: MADDER ROSE – Bring It Down

MADDER ROSE

Bring It Down

Seed/Border 14229

»Beautiful John« är en oemotståndlig poplåt som ångar på med Feelies-rytm och gitarrer som omedelbart indikerar att de inte kan komma någon annanstans ifrån än New York. Och Mary Lorsons sång är av skivaffärsvältardignitet.

Men »Beautiful John« är också högst missvisande om man studerar helheten, för Madder Rose har mer släktskap med Mazzy Star — inte minst med gitarristen Dave Robacks bakgrund i Rain Parade, ett av flaggskeppen i den underjordiska poprörelsen kallad paisley underground — och det poppiga uttrycket får allt som oftast stå tillbaka för ett mer introvert och meskalin-kryddat psykedeliskt sound. Ett stilläge som de trots allt behärskar med sinnlig elegans.

Enda tillfället då de släpper loss lite är på »Lay Down Low«. Mary Lorson iklär sig Exene Cervenkas (sångerskan i LA-bandet X) hemmagjorda punkklänning och Madder Rose lyckas låta mer X än vad X gjorde när de släppte sitt debutalbum »Los Angeles« 1980.

Än mer obskyra associationer ger bländande vackra »Razor Pilot«, som är lika delar Salem 66, Wednesday Week, Yo La Tengo och Eleventh Dream Day, och om dessa fyra influenser är namn som inte får folk att välta skivaffärer så kanske de ändå ger den effekten att de som redan tagit till sig Madder Rose nu har åtta grupper till att testa.

Terry Ericsson

Filed under: Album #04, Betyg 07, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: