Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: UNITED FUTURE ORGANIZATION – Jazzin’

UNITED FUTURE ORGANIZATION

Jazzin’

Zero/Mélodie/import 86001

För två år sedan tillbringade jag två månader i Tokyo. Raphael Seebag, fransk före detta fotomodell och japan sedan 1984, guidade mig runt hans och hans kompisars »Jazzin«-scen, som flyttade från klubb till klubb tre kvällar i veckan. Det var ganska fantastiskt. Inte ens på The Jazz Café i London har jag upplevt sådana orgier i seriöst jazzdiggande. Hundratals japaner hårdjivade i timmar och det var ungefär som en snabbspolning av dansscenerna i filmen »Swing Kids«.

Bakom »Jazzin«-partajen låg U.F.O., ett renodlat DJ-bolag Raphael bildat ihop med sina japanska vänner Yabe och Toshio. Sedan ett och ett halvt år spelar trion även in egna skivor. I samband med releaserna av deras två tidigare tolvor uppmärksammades de mest för sin exceptionella snobbism vad beträffar kostymer, men på debutalbumet talar deras (i och för sig utstuderat snobbiga) jazz/soul-hybrid för sig själv.

Soundet är på sofistikerad japansk hi-tech-nivå och melodierna förföriskt franska, men i övrigt är attityden acid jazz rakt igenom, i fråga om introverta arrangemang och solon, avancerade breaks och oemotståndliga dansgrooves. Balansen mellan samples och liveinstrument är klart mer drastiskt kontrasterande än hos exempelvis US3, och vinylskrapet och digitalsignalerna nästan slåss med varandra om utrymmet.

Enda tveksamheten är att CD:n rymmer åtta spår men bara fem sånger; övriga tre är remixade dubbletter. Å andra sidan är de två på varandra följande versionerna av »Moondance« så kompletterande uppbyggda att de tillsammans utgör elva minuters oavbruten magi, och den absolut bästa Van Morrison-covern jag hört.

Kjell Häglund

Filed under: Album #03, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: