Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: SKIN YARD – Inside the Eye

SKIN YARD

Inside the Eye

Cruz Records/Border CRZ 027

»Inside the Eye« är Skin Yards fjärde album, men bandets medlemmar har betydligt längre meritlistor än så. Gitarristen Jack Endino, som också producerat denna skiva, har varit inblandad i produktionen av sådana celebra tungviktare som Mudhoney, Screaming Trees och de där Nirvana. Trummisen Barrett Martin har spelat med Screaming Trees, och sångaren Ben McMillan delar sin stämma mellan det här bandet och Gruntruck (vilket lysande, lysande namn på ett band!). Som synes är det kompetenta och beprövade krafter i rörelse på »Inside the Eye«, och man levererar också ett prov på gedigen låtskrivningskonst som är lätt imponerande. Gruntruck och Screaming Trees turnerade ju som bekant med Alice In Chains i vintras, och det vi hör här är också nära Seattles Bästa som de lät på »Facelift«. Den där Metallica goes funk-känslan som är tydligast i Facelifts undergångssaga »Real Thing«. Ett simplistiskt ljud som kräver och griper sin lyssnare utan att blanda in larv som melodi eller refräng (sånt är för flickor). Gitarrerna hamrar och trummorna galopperar med en manisk intensitet som bör lyckliggöra skateboardkids överallt. Men även om arsenalen av oförglömliga riff tycks outtömlig så är den största attraktionen McMillans vackra, ödesmättade röst. Nej, den är inte olik Layne Staleys, och han kan heller inte säga »s«, utan gurglar »schl«, precis som Staley, men det gör inget, det är rätt charmigt.

Skin Yard är värda sina lovord, om så bara för »Blindfold«, skivans höjdpunkt. Den börjar med någonting som låter som ett outro, men sedan hakar man i det där omöjligt oemotståndliga riffet. Yeaarhg, vrålar McMillan. Jaaa, tjuter vi. Men det finns inte en låt som låter utfyllnad. Hobbygruppsyndromet med låtar som skrapats upp från klipprumsgolvet är frånvarande.

»More bang for your buck« ska ju vara parollen numera, och om det är det du är ute efter, så är det här allt du behöver.

Ulrika D. Andersson

Filed under: Album #03, Betyg 07, Ulrika D. Andersson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: