Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: THE FALL – The Infotainment Scan

THE FALL

The Infotainment Scan

Permanent/import PERM12

Alla vill egentligen älska The Fall. Men det är få utanför Storbritanniens gränser som lyckats. Trots att detta är deras sjuttonde album och flertalet av dessa alltid röstats fram som ett av just det årets bästa skivor av en alltid lika enig brittisk kritikerkår. För att förstå fascinationen för den institution som The Fall, och framför allt frontfiguren Mark E Smith, utgjort i snart femton år hemma i England måste man gå tillbaka till 1978. Det år då punken blev var mans egendom.

Plötsligt dök det upp ett rockband från Manchester. De var klädda i trevliga tröjor från Marks & Spencer, de såg mer ut som elektriker än som popstjärnor och de spelade något slags spretig rockabilly. Inget kunde vara mer fel. Engelsmännen har älskat dem sedan dess. Och Mark E Smith ser fortfarande ut som han är på väg till sitt jobb på Manchesters lokala energiverk.

Trots att The Fall funnits i femton år bemöts de fortfarande, till skillnad från nästan alla sina generationskollegor, med samma respekt. Och de fortsätter att influera nya band. Pavement är ett av dem och de låter ibland mer Fall än Fall själva. De har till och med anammat Smiths ofta absurda beteende och svar under intervjuer.

»The Infotainment Scan« låter som man väntar sig att The Fall ska göra. Smith pratsjunger lika stroppigt som vanligt om sin omgivning och bandet, där det inte är några andra originalmedlemmar kvar vid det här laget, spelar allt ifrån ska (»Why Are People so Grudgeful«) via en Gary Glitter-pastisch (»Glam Racket«) till muterad rockabillydisco i en cover på Sister Sledge »Lost in Music«.

Och låttitlarna är lika bra som vanligt. »The League of Bald Headed Men« och »Paranoia Man in Cheap Sh*t Room« är favoriterna för ögonblicket.

Men att förklara The Falls storhet för någon som inte följt dem i alla år är troligen en uppgift i klass med att försöka lansera Docenterna i Manchester.

Andres Lokko

Filed under: Album #03, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: