Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: LISA GERMANO – Happiness

LISA GERMANO

Happiness

Capitol/EMI 798691

Är det Nico? Young Marble Giants? En drogad Suzanne Vega? Nej, det är Lisa Germano, Mellencamps violinist från den klassiska »Scarecrow«-turnén, som visar sitt rätta ansikte. Och då är det inte som förförisk farmartjej eller lantlig fiddler, utan som en mystisk, svårfångad singer/songwriter som viskar sig fram till ditt hjärta. För att sedan sticka kniven i det, till de gnisslande tonerna av »These Boots Are Made for Walking«…

En föraning om Germanos talang som låtskrivare och sångerska fick vi på debuten »On the Way Down From Moon Palace« och på Mellencamps filmalbum »Falling From Grace«. Men så stark, trotsig och egensinnig som hon är här har hon aldrig varit tidigare.

Det börjar försiktigt med den lågmälda »Around the World«, men redan efter ett par spår kör hon stråken rakt in i öronen på oss och mässar sig maniskt genom den ironiska »Happiness«.

Germano har inget stort register som sångerska och tar sällan den enkla, raka vägen om det finns en som leder in i en okänd snårskog. Men hon har en förvånansvärd förmåga att hitta ut igen, efter att ha varit på väg att gå vilse i världsmusikaliska labyrinter och flyta bort i esoteriska flumdrömmar. Textmässigt är det också märkligt starkt, med en svart humor som håller humöret uppe.

Det är inte »Dum-dum-diddle, to be a fiddle«. Men för den som är beredd att ge det lite tid kan lyckan bli långvarig.

Martin Jönsson

Filed under: Album #03, Betyg 06, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: