Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: JTQ – Supernatural Feeling

JTQ

Supernatural Feeling

Big Life/Sonet BLR 21

Eftersom jag fortfarande betraktar mig som helt lojal med Londons nyjazzrörelse irriterar det mig att gå omkring och tycka det är jobbigt och uttjatat med orgeljazz och Talkin’ Loud. Men det är väl inte värre än att man så fort man hör en fantastisk gammal James Brown-låt får en tvångsbild i skallen av en stylist i koväst. Musiken är bara tillfälligt devalverad av trendspekulationerna på popmarknaden; det är kovästarna som kommer att försvinna, inte nyjazzen.

Acid jazzens kanske mest betydande trendsetter, organisten och bandledaren James Taylor må vara dyrkad i sina egna led. men det är lärjungarna som kammat hem hitsen. Kanske känner han en gnutta bitterhet för att Young Disciples och Brand New Heavies slagit igenom, men inte JTQ. Till och med gubbfunkarna Incognito har haft större hits än JTQ…

Tydligen är Taylor fortfarande övertygad om att »Love the Life«, som floppade redan för ett par år sedan, är hans kommersiella ticket-to-ride, för här finns den återpaketerad som förstasingel.

Över huvud taget tycks »Supernatural Feeling« åtstramad med sikte på Brand New Heavies nyvunna crossoverpublik. För första gången överväger de vokala soulnumren i antal på bekostnad av den patenterade, instrumentala fusionfunken. Personligen älskar jag JTQ i deras extremaste ögonblick, live är de så gott som bäst i världen, men inget hardcore-fan kan ha något emot att Taylor här prioriterar de »straighta« låtarna — de är ju bättre och svängigare än allt Brand New Heavies gjort.

Som vanligt svarar McKoy-klanen för sången, och de harmoniella stämningarna pendlar mellan soft episk soul som Style Council brukade recitera den, och »tacky« glitterdisco. Riktmärket är entydigt sjuttiotal och nyckelorden Shaft, Philly, Studio 54 och Superfly.

Kjell Häglund

Filed under: Album #03, Betyg 07, Kjell Häglund, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: