Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: ENTOMBED – Hollowman EP

ENTOMBED

Hollowman EP

MOSH/House of Kicks 94

Death kan vara mer än avgrundsvrål över ettackordhamrande — de misstrogna kan vända sig till Entombed för bevis. Som ledtråd kan jag nämna att en av de rundkindade pojkarna har en synnerligen smakfull Sonic Youth T-shirt på skivans baksida. Det säger en hel del om »Hollowman«, för här är Kim och grabbarna aldrig långt borta. Särkilt det märkligt dansanta titelspåret visar slående likheter med De Stora, både till ljudbild och låtstruktur.

Mer traditionell death kan höras på »Serpent Speech« och »Bonehouse«, men också här finns en någorlunda tillgänglig melodi att klamra sig fast vid, vilket gör Entombed till en av få deathgrupper som kan vara sin genre trogen utan att avskräcka alla utom de redan invigda. »Wolverine Blues« är ett långsamt riff som maler på medan en samplad stämma föreläser om det lilla odjurets egenskaper.

Om jag inte missminner mig så hade Thurston Moore mage att göra sig lustig över Stockholms position som deathmetallens huvudstad då hans band var här i vintras men i mina öron låter just Sonic Youth/Big Black-anknytningen väldigt fräsch och tilltalande. Kanske är den också ett tecken på att death som genre håller på att växa till sig en smula, bort från allt larv med pentagram i bandloggorna, blod och osorterade kroppsdelar.

Vidare behåller Entombed titeln som det enda svenska band man kan höra intervjuas på engelska utan att kränga generat i TV-soffan (var var ni på de timmarna, Sator? Ace Of Base? Atomic Swing?). Bara det är skäl att vara tacksam.

Ulrika D. Andersson

Filed under: Album #03, Betyg 06, Ulrika D. Andersson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: