Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: ELEKTRIC MUSIC – Esperanto

ELEKTRIC MUSIC

Esperanto

SPV/Border 084-92832

Finns det någon tysk, musikalisk motsvarighet till »cool« har den under de senaste 20 åren stavats med K. K som i Kraftwerk. Ingen annan grupp i det landet — och knappast heller någon annanstans — har under så lång tid kunnat visa upp en sådan självklar identitet, orubblig konsekvens och ständig briljans i sitt musikskapande och allmänna varande. De mänskliga robotarna från Düsseldorf, med Ralf Hütter och Florian Schneider i spetsen, har alltid varit »coola« på en nivå de flesta hip hop-artister aldrig kommer i närheten av.

När Karl Bartos nu gör musik tillsammans med Lothar Manteuffel under rubriken Elektric Music gör han ingen hemlighet av sin bakgrund. Han försöker inte stryka över åren 1975-1986. I stället följer han med Electric Music och »Esperanto« i högsta grad den musikaliska tradition Kraftwerk har skapat. Skillnaden är att Elektric Music har ett mindre genomgående koncept, en något ungdomligare framtoning och en aning tydligare glimt i ögonen. Med andra ord precis de kriterier — på gott, och möjligen även på ont — en lyckad avkomma bör uppfylla.

Inledande »TV«, som också är den första riktiga singeln (»Crosstalk« släpptes först, men bara som en begränsad promotionutgåva), kan omärkligt överföras mellan de båda grupperna. Många av ljuden är ärvda från Kraftwerk, i ordets mest bokstavliga betydelse, och texten skulle kunna vara hämtad från vilken Kraftwerk-låt som helst: »Weather forecast, happy ends, computer graphics, electric bands/I press the key, and watch TV.« Enkelt, torrt och uppenbart — men i sitt sammanhang både meningsfullt och känslostarkt. Dels för att TV-mediet är en viktig del i allas vardagsliv, kan associeras till och därför kan framstå i ett romantiskt skimmer, dels för att själva uttryckssättet är så genuint att texten går att älska bara av den anledningen.

I en liknande form beskriver »Show Business« en mediaorienterad värld där image har blivit viktigare än allt annat, där det viktigaste inte längre är vad man säger, utan hur man säger det, och inte minst hur man ser ut när man säger det. »Lifestyle« handlar om den moderna livsstil som uppstod under åttiotalet i och med den nya, portabla tekniken. I refrängen utbrister en kaxig stämma, upptvingad på tonskalan, titeln varefter ett sönderklippt, förvridet och åter ihoppusslat språk rullar iväg i glänsande kullerbyttor. »Information«, som var tänkt som ett samarbete med LFO, är åtta minuters pulserande techno som bygger på ett av cyberpunkrörelsens huvudmotton — »information wants to be free« — och »Kissing the Machine« är med gästen Andy McCluskys seriöst utförda teknoromantik den bästa OMD-balladen sedan »Joan of Arc«.

Karl Bartos melodier ger till en början ett intryck av att vara tuggummibetonade, men det finns någonting genialt i enkelheten som gör att de aldrig förlorar vare sig smak eller konsistens, något som gör att jag efter ett antal genomlyssningar är övertygad om att melodierna i »TV«, »Show Business« och »Kissing the Machine« är tidlösa på precis samma sätt som »Radioactivity«, »The Model« och »Computer Love«.

Även »Esperanto« som helhet har en förmåga att göra sig allt mer övertygande efterhand, och när jag för så där tionde gången hör en distad Karl Bartos skrika »you’ve got the perfect bitch, for the universal language!« på det rejält funkiga titelspåret för att sedan lämna plats åt en datoriserad och manipulerad refräng framförd på esperanto (»esperanto musico, ab lingal futuro«) är jag säker. Det finns två sätt att stava till »cool« på tyska.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #03, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: