Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: DEAD EYES OPEN – cet

DEAD EYES OPEN

cet

Energy/MD ER038

Den melankoliskt lågmälda musiken på Trollhättan-duon Dead Eyes Opens debutalbum »In Times Like These« var i längden så trögflytande att den — om den inte avlyssnades vid precis rätt tillfällen — kunde skapa en lätt rastlöshet snarare än ett avslappnat behag. För att inte upprepa samma misstag har denna gång en utomstående (Kristian Pettersson från Ticket To Wonderland) lånats in för att programmera rytmerna.

Skillnaden är avgörande. »CET« är lika sofistikerat avslappnad, luftigt teknisk och lekfullt experimentell som föregångaren. Men den här gången förs Peter Nyborg och Jonas Göranssons mjuka poplåtar framåt av rytmerna i stället för att släpa sig fram som på måfå.

Musikaliskt placerar sig Dead Eyes Open på en svårdefinierbar nivå. Det går att finna paralleller med exempelvis Pet Shop Boys (kontrasten i ljudbilden mellan de stora gesterna och det mer jordnära), Beloved (Jonas Göranssons röst är inte alls olik Jon Marshs), Depeche Modes mjukaste period runt 82-83 och New Order. Men alla referenser är så väl uppblandade och omhändertagna i duons alldeles egna identitet för att man enkelt ska kunna kategorisera.

Och varför skulle man vilja göra det? Det räcker med att konstatera att Dead Eyes Open är ett egensinnigt popband som skriver briljanta poplåtar i en teknisk omgivning. Och att »CET« är ett av de bästa svenska album som kommer att släppas i år.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #03, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: