Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: DADA – Puzzle

DADA

Puzzle

IRS/Import X2 0777

De-do-do-do-de-da-da-da — här har vi ett band som förstått att om man ska sjunga meningslösheter så ska det vara till ackompanjemanget av ljuvt ringande popmusik. Lyssna bara på refrängen till »Dog«: med de ljuvaste, oskyldigaste harmonistämmor som hörts på denna sida bröderna Finn framför Dada den låtens budskap; »I know a girl who believes, a girl who believes, she used to be a dog«.

Sådant kan jag falla pladask för. Särskilt om resten av plattan sedan är sprängfylld av starka melodier, dekorerade med skira stråkar eller fräcka gitarriff, beroende på humöret.

Textmässigt befinner sig Dada på den högre nivån i den stora gruppen av Squeeze-wannabees (Bad Examples, Toad The Wet Sprocket), oavsett om de gör söta historier om kropparnas kemi eller om de bara staplar fyndiga formuleringar på varandra. Men den stora charmen ligger i det musikaliska, som bygger på ren popessens, utvunnen ur lika delar Searchers, Flamin’ Groovies och Difford/Tilbrook, men oftast utblandad i lagom tungt vatten för att det inte ska bli för sockersött. Ungefär som Rembrandts, alltså, men med betydligt starkare låtar. Vill ni bara ha ett exempel så lyssna på inledande »Dorina«, som låter som en lycklig befruktning av det mest hitmässiga Crowded House respektive Midnight Oil gjort.

Gamle Bowie-producenten Ken Scott (»Hunky Dory«, »Ziggy Stardust«) har producerat och det låter som något som borde flöda ur radion varje dag.

»Fantastiska harmonier och melodier. De skulle kunna bli riktigt stora«, sa en beundrande Paul Westerberg när jag undrade vilka nya band han gillade.

Visst. Innerst inne är vi alla dadaister.

Martin Jönsson

Filed under: Album #03, Betyg 07, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: