Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3] Album: BLACK DOG PRODUCTIONS – Bytes

BLACK DOG PRODUCTIONS

Bytes

Warp/Border 8

»Var extremt subtil«, uppmanar hackerkollektivet Black Dog Productions i CD-häftet. Att de själva följer den devisen är »Bytes« ett högst levande bevis på. Men det som framför allt gör detta till ett av de bästa album som gjorts inom technogenren är den råa, mänskliga nakenheten. Musik kan knappast låta mer elektronisk, programmerad och datoriserad än så här. Ändå besitter den mer »själ« än det mesta.

Musikaliska regler eller gränser är ingenting Black Dog Productions tycks reflektera över. »Bytes« balanserar respektlöst på en fin linje mellan olika taktarter, stämningar, rytmisk energi och drömskt lugn; hela tiden med en varm underton av futuristisk frijazz. Albumet präglas också — trots komplexiteten — av en sällsynt spontanitet. Det känns verkligen som om det vore skapat under exakt lika lång tid som det varar.

Av de 18 spåren är sju så kallade »Phils«, korta länkar mellan de olika låtarna. Men det finns egentligen ingenting som är mindre viktigt än vad de olika spåren heter. »Bytes« ska lyssnas på från början till slut, med repeat-knappen intryckt, tills det inte längre råder den minsta tvekan om hur framtiden låter.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #03, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: