Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: YOUNG FRESH FELLOWS – It’s Low Beat Time

YOUNG FRESH FELLOWS

It’s Low Beat Time

Frontier/Import 01866 34643

Jag tror att det var Paul Westerberg som, i en intervju för några år sedan, utnämnde YFF till ett av världens bästa liveband och beskrev gruppen som »NRBQ, fast rockigare«. Inte så dumt, faktiskt.

Med NRBQ delar de bredden i den musikaliska begåvningen, de gräsliga kläderna, humorn, förkärleken för triviala detaljer (och — dessvärre — benägenheten att göra väldigt ojämna album).

Men de låter inte som NRBQ. De hyllar Sonics och Hi-soul — och låter som Hüsker Dü, Rockpile, Big Star, Jonathan Richman och Rascals på en gång. Eller för att fatta mig kortare: som ett något galnare Replacements.

Årets samling YFF-sånger är dessutom den starkaste jag hört dem få ihop på ett album (de är uppe i åtta). En sällsynt blandning av charm, vansinne, melodier och glödande rocklarm, som i spår som »Right Here« och »Mr Anthony’s Last« skulle passa perfekt i »120 Minutes«, medan samarbetet med gamle Rufus Thomas i »Green, Green« mest skulle passa på ett ovanligt rockigt dårhus.

Niclas Frisk gör dessutom klokt i att kolla upp deras version av Rascals »Love is a Beautiful Thing«, om han är ute efter covers till liverepertoaren. Tala om atomiskt sväng!

Martin Jönsson

Filed under: Album #02, Betyg 07, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: