Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: THELONIUS MONSTER – Beautiful Mess

THELONIUS MONSTER

Beautiful Mess

Capitol/EMI 7 81076

Titeln är väl vald. Vackert och stolt är det visserligen, Thelonius Monsters fjärde album — men jösses vilken röra innan det hamnade i våra händer.

Egentligen hade Monsters splittrats 1990, sedan basisten Rob Graves dött av en överdos, vilket var kulmen på en kaotisk bandhistoria. Frontmannen Bob Forrest började spela in ett soloalbum för RCA, som öppnat stora plånboken och skickat in Pete Anderson och ett gäng studioproffs som uppbackning. Men soloinspelningarna fungerade aldrig och i stället återförenades Forrest och de övriga monstren. RCA gav dem en ny chans med Forrests låtar — men när resultatet var klart avfärdades rubbet som alltför okommersiellt och gruppen fick sparken. Nytt kontrakt fixades med Island, som då försvann in i BMG, så att Forrest & co ställdes på gatan igen…

Med detta som bakgrund är det minst sagt märkligt att det vi nu, till slut, har i våra händer är ett av de tätaste, mest gedigna rockalbum Los Angeles-scenen har levererat på länge. Fräckt poplarm, ljuva melodier och en ljudbild som rymmer såväl tunga bluesorgelmattor som skira dragspelstoner — allt detta och Forrests fyndiga, bitska och charmiga texter därtill.

Några låtar är möjligen aningen tunna, men i gengäld finns där »Adios Lounge« — en bedövande vacker berusningsballad, där Tom Waits, i rollen som supdjur med livsvisdom extraordinaire, vrålar sig genom refrängen på ett sätt vi inte hört sedan »On Heart Attack and Vine«.

Förtjusande. Fast omslaget är gräsligt.

Martin Jönsson

Filed under: Album #02, Betyg 06, Martin Jönsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: