Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: KARIN WISTRAND – Solen

KARIN WISTRAND

Solen

Metronome/Warner 903177171

En av åttiotalets mer behagliga svenska rockröster var den Karin Wistrand levererade i Lolita Pop. Nu är gruppen splittrad — bara tillfälligt, enligt medlemmarna själva — och Wistrand passar på att pröva sina egna vingar.

Solodebuten »Solen« lär knappast få någon att vare sig spärra upp ögonen eller tappa hakan. Man har hört det åtskilliga gånger förr: utpräglad svensk poprock med folkliga inslag, som stundtals piffats upp med lite dansrytmer. Musik som omger sig med en störande aura av marknadsanpassad skivbolagsprodukt och därför kräver verkligt bra låtmaterial för att fungera.

Några av låtarna på »Solen« är så bra. Inledande »Regna ner nånting« för tankarna till Di Levas bästa, svenska stunder med sina lekfulla harmonier och lika lekfulla text. »Ge mig en sidenklänning« är klassisk svensk vispop av ett långt ifrån spännande slag, men som med Karin Wistrands röst och charmigt barnsliga text ändå är svår att motstå. Ytterligare ett par av spåren här fungerar — som »Igenom dig« och »Lola lycklig«. Men ofta är gesterna alltför stora för den musikaliska omgivningen och sånger som »I gräset« och »Ljuset« blir aldrig mer än pretentiösa luftslott som — hur stråkarna än blåser — bara sjunker ihop.

Karin Wistrands solodebut är inte nödvändig för någon. Men den innehåller några fina ögonblick, och de som sätter pop på svenska före allt annat bör definitivt inte sätta fingrarna i öronen.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #02, Betyg 04, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: