Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: PAUL ROLAND – Strychnine

PAUL ROLAND

Strychnine

New Rose/Amigo Rose 277

Det är inte lätt att hamna utanför den engelska trendpressens innersta kretsar. Fråga till exempel Paul Roland, den excentriske engelsmannen som inte ens har skivkontrakt i hemlandet. Detta trots att han gjorde ett av 1991 års bästa album, »Roaring Boys«.

Detsamma är fallet med Bill Prichard som får lita till belgiska Play It Again Sam Record. De var i stället fullt upptagna med att hitta nya Curve, Blur och så vidare — band som nästan känns passé redan då debutalbumet kommer. (När uppföljaren kommer är det definitivt ingen som bryr sig.)

Så länge som man ändå får en ny platta med Paul Roland lite då och då gör det dock inte så mycket. Roland är lika välkommen som våren.

Denna gång har han dock klampat i klaveret. På »Strychnine« upptas hälften av spåren av coverlåtar. Med ett val som passat Roland hade det kunnat bli ett lysande resultat, men när valen består av bland annat Sonics »Strychnine«, Electric Prunes »I Had too Much to Dream Last Night« och Velvets »Venus in Furs«, förstår ni rolandister att låtarna definitivt inte passar honom.

Betydligt bättre blir det när han ger sig på Donovans »Guinevere«.

För det är så här vi vill ha honom; lågmäld, mystisk — lite som ett sagoväsen. Då infinner sig den där allra speciella stämningen och vi kan behagfullt krypa upp i soffan.

Denna gång känns det lite väl kyligt.

Hans Olofsson

Filed under: Album #02, Betyg 05, Hans Olofsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: