Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: MARXMAN – 33 Revolutions per Minute

MARXMAN

33 Revolutions per Minute

Talkin Loud/PolyGram 514 538

Minns ni den nya, subversiva genren »Laidback folk hip hop med akustiska instrument och intellektuellt sofistikerade texter«? För ett år sedan gick det inte att misslyckas om man var svart rappare från South Central med en akustisk gitarr. Men hela »rörelsen« skåpades ut av LL Cool J:s »Unplugged«-show i MTV, och idag låter alltihop lika passé som det döda plåtskramlet av urdruckna 7-Ups i en returburksautomat.

Allt utom Arrested Development och Marxman, vill säga.

Om lösenordet för de förra är »Tennessee«, så är det väl för de senare »Finnegan’s Wake« (åtminstone i jämförelse med House of Pains Jameson-whisky). Marxmans fusion av irländska folkinstrument och klassisk »new school«, av The Bothy Band och A Tribe Called Quest, är tämligen sjuk i teorin, men ofattbart naturlig och effektiv i praktiken. Faktum är att uillean pipes och garagegrooves går fantastiskt bra ihop, inte minst i kombination med Marxmans exemplariskt skolade sinne för soul och socialfilosofisk rap.

I de tidigaste spåren, allrahelst »Dark are the Days«, är symbiosen inte fullt utvecklad, men merparten av detta nära timslånga album är djupt hypnotiskt och stämningsfullt, med de mest ohejdbara höjdpunkterna i »All About Eve« och »Mystique«, som båda redan blivit traditionella signalhorn i Londons klubbdjungels djupaste halv fyra-snår.

Marxmans moral påminner mycket om John Singletons, och musiken har på något sätt samma andligt upplyftande skönhet och skärpa som »Boyz’n the Hood«.

Kjell Häglund

Filed under: Album #02, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: