Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: PENNIE IRIE – Hotness

PENNIE IRIE

Hotness

VP Rec/Import VPRL 1265

Pennie Irie är en angenäm ung man som jag hade nöjet att råka en eftermiddag på en bakgård i Kingston för ett par år sedan. Han är nog den enda människa som jag har träffat i hela mitt liv som jag faktiskt blivit rädd för. Han var upptagen med att energiskt peta tänderna med en machete, men eftersom jag hade en kosseögd jamaicansk familjeflicka med mig tog sig Pennie tid att underhålla oss med en recitation av sina senaste texter. Hans fantasi när det gällde att hitta på olika sätt att ha ihjäl folk var oändlig och han var ett vandrande synonymlexikon när det gällde ord som hade med sex och samlevnad att göra. Hans röst var också speciell. Den ägde en manlig kraft — som en noshörning tjudrad vid ett elstängsel, ungefär.

Jag förstod redan då att det skulle bli något stort av Pennie. Nu har han släppt sin första LP och den innehåller hits som »Good Hole a Dweet« och »Bana Tatta«, vad det nu betyder. Däremot vet jag att »Hood Point« betyder ollon och att ha »bandy legs« innebär att man är hjulbent och det blir man om man är flicka och har sex ofta. Musiken bakom Pennies toastande är sparsmakad och brutal.

Det är alltså ingen tillfällighet att Pennie har fått agera uppvärmare åt Buju Banton i New York. Han förhåller sig nämligen till »Absolute Reggae« ungefär som Dismember förhåller sig till Take That.

Micke Goulos

Filed under: Album #02, Betyg 06, Micke Goulos, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: