Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #10] Eric B & Rakim – Paid in Full [1987]

Eric B & Rakim
Paid in Full [1987]
Producent: Eric Barrier och William Griffin # 4th & Broadway 4005

DET hände 1986 med »Eric B Is President«, en briljant sommarsingel på en obskyr Harlem-etikett.

Eric »B« Barrier, 22 år och DJ och William »Rakim« Griffin, 17 år och rappare, förändrade i ett slag (på drygt tre minuter) och för all framtid förutsättningarna för all produktion av ny svart rhythm’n’blues. Det hade visserligen hänt förut, men det gör inte deras insats och betydelse mindre. Nu hände det igen.

Eric B, som växt upp i Elmhurst i Queens och Rakim, från Wyandanch på Long Island, träffades hösten 1985 då Eric B kom till Long Island som kringresande DJ för en radiostation i New York.

De satte snart ihop en demo på »Eric B Is President« och skickade den till producenten Marley Marl som tidigare samarbetat med Queens-rapparen Roxanne Shante, på singlar som »Roxanne’s Revenge« och »Go on Girl«. »Eric B Is President« gavs ut som singel och kort därefter skrev Eric B & Rakim på för skivbolaget 4th & Broadway.

»It’s been a long time,
I shouldn’t have left you
Without a strong rhyme to step to
Think of how many weak shows you slept through
Times up,
I’m sorry I kept you«

»I Know You Got Soul«, första singeln på 4th & Broadway och fjärdespåret på »Paid in Full«. Eric B kontrollerar, riktigt naglar fast beatet. Rakim lämnar sin flickvän för en karriär som en mikrofonens häxmästare. Det var hög tid, men det hade aldrig gått utan ett bra rim.

Spartanskt, stenhårt och dödsallvarligt. Med »Paid in Full« föddes den oförsonliga, tekniskt briljanta och nästintill vetenskapligt disciplinerade hip hop som nu kom att dominera hip hop-scenen fram till De La Souls »Three Feet High and Rising«. Hos Eric B & Rakim är det hårt som i helvetet. Beaten, rimmen och mixen är allt.

I en tidig intervju förklarar Eric B att Rakims mamma skulle kunna gälla för gruppens tredje medlem.

— Rakims mamma är drottningen av hip hop. Hon har en riktigt skön gammal skivsamling. Hon har allt. Vi brukade gå ner i hennes källare och bara ligga där och lyssna på alla hennes gamla skivor. Det var där jag hittade »Funky President«. Beatet stannade hos mig i dagar. Jag kunde inte skaka av mig det. Sen plockade jag upp Fonda Raes »Over Like a Fat Rat« och matchade basen därifrån med beatet från »Funky President«.

Inspirerade av Rakims mammas skivsamling, Melle Mel, L L Cool J, gamla jazzgrejor, Cassius Clay och James Brown skapade de ett högprogressivt, sammanhängande och välstrukturerat sound som lutar sig mot ett vasst samplat och listigt mixat collage av rytmer, rim och melodier.

Men trots det precisa i deras musik övade eller repade de aldrig. »If it’s up in my head, it’ll come out in my hands. I never rehearse«, förklarade Eric B i en intervju för brittiska NME i oktober 1987. Där berättar han också att de satte ihop singeln »Paid in Full« på mindre än trettio minuter. Direkt i studion.

»Rakim’s brother hit me with a bassline, I stuck a drumbeat on it, went out and drank a soda, came back and Rakim had the words ready to roll. Simple as that. That don’t mean it gotta sound simple, though.«

Singeln »Paid in Full« gav upphov till ett femtiotal remixar (av vilka brittiska Coldcuts är bäst), introducerade sångerskan Ofra Haza för den internationella popscenen och välte mängder med kiosker. Den blev en av sin tids flitigast samplade och därmed också mest inflytelserika popsånger.

Och än i dag, sju år senare, är Eric B & Rakims debutalbum den skarpaste och mest utstuderat experimentella rapskiva som pressats på vinyl.


Pietro Maglio


EPMD – Strictly Business 1988, Sleeping Bag/Fresh RE 82006
SLICK RICK – The Great Adventures of Slick Rick 1988, Def Jam 463202
L L COOL J – Mama Said Knock You Out 1990, Def Jam 467315

Filed under: Pietro Maglio, POP #10, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: