Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2] Album: BRYAN FERRY – Taxi

BRYAN FERRY

Taxi

Virgin TVC2700

Tjugo år är en lång tid. Inte bara i popbranschen. Och det är exakt så länge sedan som Ferry släppte sitt första soloalbum, »These Foolish Things«, som precis som »Taxi«, nästan uteslutande består av coverversioner.

Ferrys status som den evige dandyn, som fått stå modell för David Sylvian, Johan Kinde och hundratals andra av det tidiga åttiotalets posörer, är helt intakt. Så fanatikerna behöver knappast oroa sig. Videorna kommer att vara precis lika fyllda av glamorösa fotomodeller och rökiga nattklubbar som alltid.

Ferrys röst är också lika lätt blasé. Precis som den ska vara. Trots att han sjunger smärtsamma ballader som Gerry Goffins och Carole Kings »Will You Love Me Tomorrow« och soul-klassiker som Fontella Bass »Rescue Me« och Doris Troys »Just One Look« låter han ändå distanserad. Vilket ger mig problem. Just »Will You Love Me Tomorrow«, oavsett om man väljer Shirelles oskuldsfulla inspelning från tidigt sextiotal eller Carole Kings melankoliska version från 1971, har en text som innehåller så många outtalade förhoppningar och oläkbara sår att det nästan är omöjligt att ta till sig Ferrys version. Kanske är det annorlunda om man aldrig hört originalet?

Det vet jag inte. Min Shirelles-singel är så sönderspelad att jag var tvungen att köpa en ny på CD här om året.

»Taxi« är en funktionell skiva. Den kommer att spelas om och om igen i designerbutiker, på modellagenturer och i hippa restauranger året ut. Men trots Ferrys stiliserade distans kommer ingen, i alla fall ingen som fått sitt hjärta krossat på mer än ett ställe, att hålla vinglaset lika stadigt när de hör »Girl Of My Best Friend« eller hans imitation av J. Blackfoots bortglömda »Taxi«. Och framför allt de där raderna i »Will You Love Me Tomorrow«.

»Tonight with words unspoken/You say that I’m the only one/But will my heart be broken/When the night meets the morning sun?«

Andres Lokko

Filed under: Album #02, Andres Lokko, Betyg 06, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: